Хрупкави розички от карфиол – истински рай за всички сетива!
Тези хрупкави розички от карфиол са перфектната комбинация от здраве и наслада, идеални за лека закуска, предястие или гарнитура към основно ястие.
Със златиста, хрупкава коричка и мека сърцевина, тази рецепта ще Ви спечели още от първата хапка! Ето какво ви трябва за невероятно хрупкавия Златен карфиол :
Хрупкав златен карфиол
Продукти:
За карфиола:
- 1 средна глава карфиол, нарязана на розички (около 600-700 гр.)
- 3 супени лъжици зехтин (45 мл или 40 гр.)
- 1/3 чаша настърган пармезан (по желание, за допълнителна хрупкавост) (около 30 гр.)
- 1/2 чаша галета (препоръчвам панко за допълнителна хрупкавост) (около 60 гр )
- 1/2 чаена лъжичка чесън на прах (около 1,5 g)
- 1/2 чаена лъжичка пушен червен пипер (по желание) (около 1,5 g)
- 1/2 чаена лъжичка сол (около 3 g)
- 1/4 чаена лъжичка черен пипер (около 0,5 g)
За соса (по желание):
- 1/2 чаша майонеза или обикновено кисело мляко (120 г)
- 1 супена лъжица лют сос (на вкус)
- 1 чаена лъжичка мед или кленов сироп
- 1/4 чаена лъжичка чесън на прах
- Щипка сол и черен пипер
Приготвяне:
Загрейте фурната на 220°C. Застелете голяма тава с хартия за печене.
Нарежете го на малки, равни цветчета за равномерно изпичане и ги сварете за кратко във вряща вода (5 минути) и ги отцедете, а може и директно да ги изпечете.
Снимка: YouTube
В голяма купа смесете розичките карфиол със зехтина. В малка купа смесете галетата, пармезана (ако използвате) и подправките.
Поръсете сместа върху карфиола и разбъркайте добре, като леко притиснете, за да полепне.
Снимка: YouTube
Подредете панирания карфиол на един слой върху тавата за печене, без "розичките" да се припокриват, за равномерно изпичане.
Печете в предварително загрятата фурна за 20-25 минути, като обърнете парчетата на половината време от печенето за равномерно златисто оцветяване.
За допълнителна хрупкавост включете опцията грил за последните 2-3 минути.
Снимка: YouTube
Докато карфиолът се пече, смесете продуктите за соса - майонеза или кисело мляко, чили, мед, чесън на прах, сол и подправки на вкус. Коригирайте на вкус и охладете до сервиране.
Извадете карфиола от фурната, оставете го леко да се охлади и сервирайте със соса или любимата гарнитура.
Снимка: YouTube
Съвет:
За още по-вкусна хрупкавост потопете розичките в разбито яйце, преди да ги намажете с галета. Експериментирайте с подправки като къри или чили за различни вкусове!
Снимка: YouTube
Време за приготвяне: 30-40 минути
Калории на порция: 120-150 kcal (1 чаша)
Насладете се на тази здравословна и вкусна рецепта!