Хрупкав Златен карфиол - досущ като в любимия ми ресторант! Вече го правя сама за нула време, давам и рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Хрупкав Златен карфиол - досущ като в любимия ми ресторант! Вече го правя сама за нула време, давам и рецепта:
Хрупкав Златен карфиол - досущ като в любимия ми ресторант! Вече го правя сама за нула време,...
1720
Източник: За Жената
Хрупкав Златен карфиол - досущ като в любимия ми ресторант! Вече го правя сама за нула време, давам и рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Хрупкави розички от карфиол – истински рай за всички сетива!

Тези хрупкави розички от карфиол са перфектната комбинация от здраве и наслада, идеални за лека закуска, предястие или гарнитура към основно ястие.

Със златиста, хрупкава коричка и мека сърцевина, тази рецепта ще Ви спечели още от първата хапка! Ето какво ви трябва за невероятно хрупкавия Златен карфиол :

Хрупкав златен карфиол

Продукти:

За карфиола:

  • 1 средна глава карфиол, нарязана на розички (около 600-700 гр.)
  • 3 супени лъжици зехтин (45 мл или 40 гр.)
  • 1/3 чаша настърган пармезан (по желание, за допълнителна хрупкавост) (около 30 гр.)
  • 1/2 чаша галета (препоръчвам панко за допълнителна хрупкавост) (около 60 гр )
  • 1/2 чаена лъжичка чесън на прах (около 1,5 g)
  • 1/2 чаена лъжичка пушен червен пипер (по желание) (около 1,5 g)
  • 1/2 чаена лъжичка сол (около 3 g)
  • 1/4 чаена лъжичка черен пипер (около 0,5 g)

За соса (по желание):

  • 1/2 чаша майонеза или обикновено кисело мляко (120 г)
  • 1 супена лъжица лют сос (на вкус)
  • 1 чаена лъжичка мед или кленов сироп
  • 1/4 чаена лъжичка чесън на прах
  • Щипка сол и черен пипер

Приготвяне:

Загрейте фурната на 220°C. Застелете голяма тава с хартия за печене.

Измийте карфиола и го подсушете добре с кухненска кърпа.

Нарежете го на малки, равни цветчета за равномерно изпичане и ги сварете за кратко във вряща вода (5 минути) и ги отцедете, а може и директно да ги изпечете.

карфиол във вода

Снимка: YouTube

В голяма купа смесете розичките карфиол със зехтина. В малка купа смесете галетата, пармезана (ако използвате) и подправките.

Поръсете сместа върху карфиола и разбъркайте добре, като леко притиснете, за да полепне.

карфиол в панировка

Снимка: YouTube

Подредете панирания карфиол на един слой върху тавата за печене, без "розичките" да се припокриват, за равномерно изпичане.

Печете в предварително загрятата фурна за 20-25 минути, като обърнете парчетата на половината време от печенето за равномерно златисто оцветяване.

За допълнителна хрупкавост включете опцията грил за последните 2-3 минути.

хрупкав паниран карфиол

Снимка: YouTube

Докато карфиолът се пече, смесете продуктите за соса - майонеза или кисело мляко, чили, мед, чесън на прах, сол и подправки на вкус. Коригирайте на вкус и охладете до сервиране.

Извадете карфиола от фурната, оставете го леко да се охлади и сервирайте със соса или любимата гарнитура.

златен карфиол

Снимка: YouTube

Съвет:

За още по-вкусна хрупкавост потопете розичките в разбито яйце, преди да ги намажете с галета. Експериментирайте с подправки като къри или чили за различни вкусове!

паниране карфиол

Снимка: YouTube

Време за приготвяне: 30-40 минути
Калории на порция: 120-150 kcal (1 чаша)

Насладете се на тази здравословна и вкусна рецепта!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft