През целия си живот избягвах ястия от патладжани. Аз не ги харесвах по никакъв начин: нито задушени, нито с месо, нито под формата на ролки с различни пълнежи . Не можех да разбера какво намират моите приятели в тях, докато не опитах това ястие.
Ароматните и пикантни хрупкави патладжани в един миг станаха любимо ястие в нашето семейство. Съпругът ми непрекъснато си ги хапва с биричката, а аз обичам да потапям филийки в различни сосове. Не забравяйте да опитате тази рецепта - не можете да пропуснете толкова вкусно нещо!
съставки
патладжан 1 брой
Яйце 2 броя
галета 150 g
Пшенично брашно 100 g
Зехтин 200 g
пармезан 50 g
Черен пипер (смлян) 1 ч. Л
риган 0,5 ч.
Чесън на прах 0,5 ч. Л.
Лук на прах 0,5 ч. Л.
червен пипер 0,5 ч. Л.
подготовка
Нарежете патладжана, изплакнете го под течаща вода и го нарежете на надлъжни парчета с дебелина не повече от 1 см. Поръсете всяко кръгче от двете страни със сол. Покрийте тавата с кърпа, поставете върху нея и я покрийте с друга кърпа. Оставете зеленчуците при стайна температура за 30-60 минути.
Вземете три дълбоки чинии: в първата разбийте брашното и солта, във втория разбийте яйцата, а в третото сместа от пармезан, галета и подправки в блендер.
Налейте масло в голяма тиган и го загрейте. Изсушете всяко парче от патладжан с кърпа, след което оваляйте в брашно, яйца и накрая в галетата. Изпържете от двете страни, докато се появи приятна златистокафява кора, не повече от 2-3 минути
Поставете готовите патладжани на плоча с хартиена кърпа, за да отстраните излишното олио и след това ги прехвърлете в чиния, за да запазите хрупкавостта.
Сервирайте патладжаните на масата с разнообразни сосове , меса или пресни зеленчуци. Те ще бъдат отлично мезе за бира, закуска в природата или в допълнение към обяда на работното място. Гответе с удоволствие и не забравяйте да споделите с приятелите си новите рецепти!