За плънката:
5-6 леко кисели ябълки
2 супени лъжици кокосово масло
1 супена лъжица стевия
1 супена лъжица мед
1 супена лъжица вода
1/4 чаена лъжичка канела
За заливката:
125 гр. разтопено масло
125 гр. оризово брашно
125 гр. експандиран ориз
125 гр. смес от червена боровинка и нарязани орхи
2 супени лъжици стевия
2 супени лъжици мед
Сладкишът е прекрасен, дори заразно вкусен :) Задоволява напълно необходимостта от сладко, а преди всичко е много здравословен.
1. Брашното, подсладителят, оризът, сместа от червена боровинка и ядки и разтопеното масло се смесват в купа с дървена лъжица.
2. Ябълките се белят и се разделят на четвътринки. Всяка четвърт се нарязва на филийки по ширина. Парчетата ябълка се поставят в купа, заливат се със сока от половин лимон и се разбъркват.
3. Маслото се разтопява на огъня, след което се добавят медът, стевията и канелата. Разбърква се, докато се разтопят напълно медът и стевията. След това се добавят ябълките и се объркват с леки движения с дървена лъжица. Добавя се малко вода и се разбърква непрекъснато, докато ябълките омекнат (сосът не трябва напълно да се изпари).
4. След това плънката с ябълки се прехвърля в тавичка с диаметър 23 или 26 см и хубаво се разпределя, а отгоре се залива равномерно сосът.
5. Пече се около 25-30 мин. на 180⁰.
Парчетата се вадят с лъжица и се сервират с топка сладолед.