1 шушулка ванилия
400 мл прясно мляко
200 гр сметана
6 жълтъка
180 гр захар
200 гр тъмен шоколад
150 гр овесени ядки
300 гр боровинки
Разрежете шушулката ванилия и извадете семенцата, след което ги пуснете в сместа от мляко и сметана и кипнете. Оставете сместа да се охлади. Разбийте жълтъците и захарта на пухкав крем, след което постепенно добавете получения крем към млякото, като бъркате непрекъснато. Сложете сместа в тенджерка, извадете пръчицата ванилия и бъркайте с дървена лъжица на слаб огън, докато се сгъсти (сместа не бива да завира). Прехвърлете тенджерката в съд със студена вода и продължете да разбивате крема, докато се охлади.
Прехвърлете охладения крем в метална купа и сложете във фризера за най-малко шест часа (не забравяйте от време на време да разбърквате).
Разтопете шоколада. Натрошете овесените ядки и ги разбъркайте в шоколада. Разделете сместа на две и я сложете в две кръгли форми (диаметър 18 см). Оставете да се втвърди. Половината от боровинките сварете с 2-3 супени лъжици вода, оставете сместа да изстине, след което добавете и останалите плодове.
Извадете сладоледа, оставете леко да се размрази и в половината разбъркайте боровинките. Върху втвърдения шоколадов блат, който ще е основа на тортата, сложете чистия ванилов сладолед, покрийте с другия шоколадов блат и боровинковия сладолед. Сложете тортата във фризера за около два часа.
Преди поднасяне извадете от фризера, за да се размрази леко.