Ако не сте опитвали тази торта, горещо ви я препоръчвам. Приготвя се много бързо и лесно, със съставки, които винаги имате в кухнята. Този път я приготвих с ягоди, но вие можете да използвате и малини, череши, вишни, боровинки, къпини или каквито плодове обичате.
Истинска лятна торта , на която ще се наслади цялото семейство. Можете да я приготвите и докато пиете кафе с приятелки, това е една от най-добрите рецепти за вкусен и лесен десерт . Ето съставките, от които се нуждаете:
Лятна торта с 2 яйца
Продукти (за тесто-кора с размери 20х25 см):
300 гр. брашно
250 гр.
80 гр. захар
2 жълтъка
1 чаена лъжичка ситно настъргана лимонова или портокалова кора
1 чаена лъжичка ванилова захар
За снега:
4 белтъка и 250 г захар
И още:
300 г ягоди или плод по избор
Приготвяне:
Оставете маслото да омекне на стайна температура, след което го разбъркайте малко с лъжица или шпатула. Добавете захарта, ванилията и настърганата лимонова кора, след което разбъркайте добре с маслото до получаване на хомогенна смес.
Ако ви е по-лесно, използвайте миксер за разбъркване, но съвсем лесно се разбърква и с шпатула. Когато маслото стане гладко, добавете два жълтъка, след което разбъркайте отново, докато се поемат в сместа.
Когато се разбъркат добре, трябва да се получи кремообразна смес. Започнете постепенно да добавяте брашното. В началото бъркайте с шпатула, след това продължете с ръка, докато получите хомогенно тесто, което много лесно се оформя.
Разстелете го върху хартия за печене и оформете с пръсти кора 20х25 см. Слага се в тава да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Докато кората се пече, разбийте белтъците.
Четирите белтъка се разбиват на пяна с миксер, като постепенно се добавя захарта. Разбива се, докато захарта се разтопи и се получи наистина плътен и гладък сняг, който не пада от лъжицата.
Изпечената кора се изважда, върху нея се намазва равномерно белтъчният сняг и с опакото на лъжицата се правят релефни шарки.
Набодете ягодите отгоре на разстояние 3 см, след което върнете сладкиша в горещата фурна да се пече още 20 минути на 180 градуса. Оставете изпечения сладкиш в горещата фурна за 7-10 минути, след което го извадете да изстине напълно. Нарежете и сервирайте. Тортата трябва да придобие кремообразен нюанс с хрупкава повърхност и да е мека отвътре.