Ако ви се похапва нещо хрупкаво и същевременно мекичко, което да изпълни всичките ви сетива с наслада и прекрасен аромат, то тази рецепта за мини-банички е за вас! С големината на една хапка те ще погъделичкат приятно небцето и ще оставят неповторим вкус, който ще жадувате отново и отново! Приготвили сме ви подробно описание на рецептата със снимки - запрятайте ръкави и да започваме!
Хрупкави банички-хапчици
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 250 мл хладко прясно мляко
- 250 мл хладка вода
- 2 чаени лъжички суха мая
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица сол
- 1 супена лъжица оцет
- 700-750 г брашно
- 150 г масло/маргарин + 60 мл масло
За плънката:
- 700 гр. спанак + 400 гр.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа смесете всички съставки, след което постепенно започнете да добавяте брашното. Размесете първо с лъжица, а когато тестото стане стегнато, продължете да месите на ръка, докато спре да лепне.
Трябва да е средно меко. Отгоре се намазват с две супени лъжици олио, съдът се покрива и се оставя на топло да втасва за 45 минути или докато удвои обема си. През това време пригответе плънката, която може да е по ваш избор.
Този път приготвихме плънка от спанак и сирене. Измийте спанака и го нарежете на ситно, след което го сложете на огъня с малко вода да ври, докато омекне. Прецежда се и се оставя да изстине, след което се смесва със сиренето и сол на вкус. През това време разтопете маслото заедно с олиото.
Втасалото тесто разделяме на 8 части и от всяка част оформяме топка. Покрийте топките и ги оставете да починат 5-10 минути, след което ги разточете на тънки кори върху леко набрашнена повърхност.
След като сте разточили хубаво кората, намажете отгоре с разтопената мазнина и започнете да прегъвате като книга, докато получите дълъг правоъгълник и след това квадрат.
Така сгънатите квадрати оставете настрани (още по-добре на студено) покрити, докато разточите останалите кори. Когато сте готови с всичките осем топки тесто, вземете първия сгънат квадрат и върху набрашнена повърхност го разточете на тънка правоъгълна кора.
В единия край на кората сложете една осма от плънката, след което внимателно завийте на руло. Повторете процедурата с цялото останало тесто. Наредете рулцата в тава, застлана с хартия.
Нарежете ги на желаната големина, покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат за 20 минути или колкото е необходимо, за да се надуят малко.
След това ги намажете с останалата мазнина и печете в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути.
Да ви е сладко!