Гъбите са истински чудеса на природата! Знаете ли, че има над 10 000 известни вида гъби и някои от тях могат да светят в тъмното благодарение на биолуминесценцията?
Гъбите са известни със своята месеста текстура и богат вкус, което ги прави идеални за хрупкаво лакомство.
Тази рецепта е семпла, веганска и ще ви спечели с контраста между сочната вътрешност и супер хрупкавото покритие.
Пригответе се да превърнете гъбите в звездата на трапезата си! Ето какво ви трябва за тези Хрупкави панирани гъби :
Хрупкави панирани гъби
Продукти:
- 300 г гъби печурки
- 2/3 чаша (85 г) универсално брашно
- 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
- 2/3 чаша (160 мл) газирана вода (или обикновена вода)
- 1½ чаши (160 г) галета
Подправки:
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/4 чаена лъжичка черен пипер
- 1/4 чаена лъжичка червен пипер (за предпочитане пушен червен пипер)
- 1/2 чаена лъжичка чесън на прах
- 1/2 чаена лъжичка сух риган
- Олио за пържене
За соса като гарнитура:
- 4 супени лъжици чили сос
- 3 супени лъжици майонеза (веган, по желание)
Приготвяне:
Приготвяне на сместа: В средно голяма купа смесете брашното, солта, черния и червения пипер, чесъна на прах, ригана и бакпулвера.
Снимка: YouTube
Постепенно добавете газираната вода, като разбърквате с телена бъркалка до получаване на гладка смес.
Снимка: YouTube
Ако сместа е много рядка, добавете 1-2 супени лъжици брашно; ако е твърде гъсто, добавете 1-2 супени лъжици вода. Оставете го настрана.
Нарежете гъбите на ивици, нито много дебели, нито много тънки, достатъчно големи, за да останат сочни, но лесни за консумация.
Снимка: YouTube
Потопете гъбите в сместа, след което ги намажете обилно с галета.
Снимка: YouTube
Покритите гъби се запържват за 1-2 минути от едната страна, след което се обръщат и се пържат още 1 минута, докато станат златисти и хрупкави.
Снимка: YouTube
За още по-хрупкав резултат можете да ги изпържите дълбоко. След като се изпържат се поставят върху кърпа, за да се отцеди излишната мазнина.
В малка купа смесете чили соса с майонезата, докато получите гладък и кремообразен сос.
Снимка: YouTube
Сервиране:
Сервирайте тези хрупкави гъби топли, със соса отстрани за потапяне.
Перфектни са като предястие, разядка или гарнитура към основно ястие, а по време на пости могат да бъдат и основно ястие. Насладете се на магията на гъбите!
Снимка: YouTube