Доста голяма част от хората не обичат да хапват зеленчуци като гарнитура към основното ястие, освен ако не се картофи приготвени по някой от познатите ни начини. Често можете да чуете: "Зеленчуците
са ужасни, как да накараме децата да ги хапват?
Морковите не е непременно задължително да бъдат меки вещества, които имат вкус на пюре, ако са примерно преварени. Вкусът на този зеленчук може да бъде ярък и богат. Добавете към морковите пръчици чесън и настъргано сирене, наръсете ястието със сух магданоз и резултатът ще Ви изненада приятно.
Морковчетата със сирене и чесън са по-вкусни от всяка бърза храна. За да запазите не само вкусното, но и полезното, заменете дълбоко пържене с печене във фурната.
Моркови с кашкавал и чесън
СЪСТАВКИ
2-3 пресни моркови
0.25 чл. настърган кашаквал
1 супена лъжица чесън на прах
1 супена лъжица растително масло
сол и пипер на вкус
0.25 чл. пресен или сух магданоз
ЗА СОСА
2 супени лъжици натурално кисело мляко
1 супена лъжица лимонов сок
сол, черен пипер, чесън на вкус
ПОДГОТОВКА
Изплакнете морковите, ако желаете,обелете кората на морковите, въпреки че това не е необходимо.
Нарежете на дълги ивици, както е показано на снимката. За да направите това, първо изрежете коренния зеленчук на половина, след което всяка половина
Поставете морковите в купа, добавете масло, сол, настърган кашкавал (или пармезан на прах), сол, черен пипер и чесън на прах. Магданозът може да се използва пресен, нарязан много фино или изсушен.
Разбъркайте подправените моркови, така че подправките и маслото да се разпределят равномерно по лентичките.
Поставете морковените пръчки върху пергамента за печене, оставяйки малко пространство между тях, така че морковите да се изпекат добре.
Печете във фурната, предварително загрята до 200 градуса за 30-35 минути, като периодично завъртате и проверявате готовността на морковите. Ако вилицата влиза меко в моркова и плътта стане тъмна и цветът е златист, предястието е готово.
За сос е най-добре пригоден обикновеното кисело мляко, без захар и добавки. Добавете лимонов сок и подправки.
Оставете морковите да се охладят за няколко минути и можете да ги поднесете на масата.
Морковените пръчици във фурната са много леко предястие, от което е изключително трудно да се откъснете. Чесновият сос ги допълва перфектно.
Споделете оригиналните рецепти за моркови с приятелите си. Бон апетит!