За: 12-15 пръчици
2-3 дебели резена селски хляб (типов хляб – по-широк, за да може да разрежете на дебели филии). Сложете филиите една върху друга и след това ги нарежете на пръчици с дебелина 3,5 - 4 см.
¼ чаша осолен шам-фъстък
½ чаша овесени ядки
½ ч.л. канела
½ ч.л. карамфил
2 с.л. тъмно кафява захар
2 разбити яйца
½ чаша пълномаслено мляко
2 с.л. бренди
4 с.л. разтопено масло
В кухненски робот смесете шам-фъстъка, овесените ядки, захарта, канелата и карамфила. Смелете няколко секунди, докато се смесят добре и образуват фина смес. Прехвърлете в плитка купа.
Смесете яйцата, млякото и брендито и ги изсипете в друга плитка чиния.
Покрийте плитка тавичка с хартия за печене.
Вземете една хлебна пръчица и я облейте отвсякъде в яйчената смес. Разтърсете, за да изпада излишното количество. Поставете я в сухата смес и покрийте добре от всички страни. Прехвърлете върху хартията за печене. Повторете процедурата с останалите пръчици. Когато свършат, поръсете всяка пръчица с малко от маслото. Изпечете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 15 минути. След това включете на грил функция за около 30 секунди, за да покафенеят пръчиците.
Поднесете с пресни плодове, кленов сироп, мед, сос по желание, сладолед, разбита сметана, шоколад и пр.