Днес сме решили да ви покажем един уникален, интересен и вкусен начин за приготвяне на обикновената варена царевица. Всъщност царевицата, която приемаме за даденост, дори не е родом от Европа.
Като се замислим, царевицата можем да приготвим как ли не - варена, печена (на грил), като добавка в пици и салати, под формата на пуканки, каша, качамак и дори като суровина за приготвянето на уиски! Едва ли има друг зеленчук, който да се похвали с такова разнообразие от приложения.
Във фокуса на днешната рецепта е именно варената царевица, но поднесена с букет от добавки, които й придават необичаен и богат вкус. Ако храните някакви притеснения относно качеството на предлаганата на пазара царевица (съдържание на ГМО, пестициди при отглеждането и пр.), то ние Ви предлагаме в избора да се доверите на магазин "BILLA". Компанията за поредна година разработва програмата "BILLA градини", като грижливо подбира качествени плодове и зеленчуци от родни производители, отгледани в над 150 оранжерии, градини и лозя в цяла България.
Тази година веригата въвежда и специално разработена програма за намаляване нивата на пестициди в плодовете и зеленчуците по проекта. Благодарение на строгия контрол на качеството BILLA гарантира, че продуктите, които достигат до трапезата ни са със значително намалени количества или дори без остатъчни количества пестициди. Повече за програмата и кампанията можете да прочетете на www.billa.bg.
Ето я и обещаната рецепта:
Царевица "Текс-Мекс" - хрупкава кашкавалена коричка и неочакван финал по мексикански!
Продукти:
- 4-6 кочана млада млечна царевица
- 50 гр.разтопено масло
- 100 гр.майонеза
- 100 гр.твърд кашкавал (пармезан)
- лайм или лимон
- лют чили пипер на прах - на вкус
Начин на приготвяне:
1. Почистете царевицата от листата, отрежете конците с остър нож.
2. Кипнете 3 литра вода в голяма тенджера.
3. Пуснете кочаните в кипящата вода и варете около 5 минути под капак.
4. Извадете сварената царевица и леко я охладете. След това нанижете кочаните на дървени шишчета.
5. Намажете кочаните с разтопено масло.
6. Веднага намажете отгоре майонезата с помощта на четка.
7. Настържете кашкавала на ситно ренде.
8. Оваляйте царевичните кочани в кашкавала.
9. Поръсете отгоре със смлян лют пипер.
10. Преди поднасянето поръсете царевицата със сок от лайм или лимон, а може да подправите леко с настъргана лимонова кора и малко сол.
Поднесете царевицата гореща като гарнитура или самостоятелно ястие.
Приятен апетит!