Лятото е към своя край, но слънцето все още е горещо през деня. Време е да отидем в търсене на най -вкусната сладка царевица. Хрупкавият сезон на царевиците не продължава дълго, чак до средата на есента. За да извлечете максимума от него, трябва да знаете как да готвите правилно царевицата . И също така как да я изберете.
По този въпрос е по -добре да се доверите на експерт с опит. Изборът на редакторите ни падна върху победителката в шоуто "Мастершеф-2" Елизавета Глинская. Тя има блестяща кулинарна кариера от 10 години. Нека се доверим на специалист!
Готвене на царевица от А до Я
Как да изберем царевица
На страницата си в Instagram и по телевизията Лиза Глинская с удоволствие споделя основните нюанси: „Вкусът и с каква царевица ще се окажете зависи от избора на кочани : млади, стари, фуражни или захарни храни. И първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е качеството на листата. "
Те трябва да са зелени - светлозелени, тревисти. Основното нещо е да не бъдет увехнали. В края на краищата мъртвите зелени листа показват, че кочаните вече са заминали. Забавен факт: След като бъде събрана, царевицата остава свежа в продължение на два до три дни. След това започва постепенно да губи своята сладост.
Кулинарен експерт съветва: "Чувствайте се свободни да отворите листата, за да погледнете зърната."
Достатъчно е да преместите листа настрани, за да разберете дали тази царевица е подходяща за вас или не. Семената трябва да са възможно най -светли, дори бели на места. И в никакъв случай кафяво или оранжево. Зърното трябва да е крехко и влажно при натискане. И по форма - заоблени и изпъкнали, без вдлъбнатини. Вдлъбнатините показват, че това е твърда фуражна царевица.
И последният лайф хак за тези, които искат да изберат със сигурност: откъснете едно зърно и го опитайте. То трябва да е меко и сладко.
Как да готвите царевица
За перфектната млада царевица се нуждаете от много малко: вода, в която ще я варите, сол и масло (82%).
Отлепете царевичните листа и ги отделете от "космите", защитаващи зърната. Нужни са ви само кочаните и листата.
Поставете листата на дъното на тенджерата, както е показано на снимката по -долу. Поставете кочаните отгоре. Важно: ако ръбът на кочана е изсъхнал и на него почти няма зърна, можете спокойно да се отървете от него.
След това залейте царевицата с вряла вода . Елизабет подчертава: „Много е важно да потопите кочаните не в студена вода, а във вряла вода“.
Сложете царевицата на огъня и гответе 15, максимум 20 минути. Не забравяйте, че колкото по -дълго готвите царевицата, толкова по -твърда става.
След като заври, оставете царевицата в гореща вода за още 15 минути. Готов!
Едва след това кочаните могат да се осолят и намажат с масло. Също така правилно подбраната царевица може да се яде дори сурова. В края на краищата тя е мека, сочна и сладка. И затова трябва да го готвите не повече от 15 минути. Как варете вие царевицата си?