Толкова много обичам еклери! Правила съм ги по тази рецепта десетки пъти и винаги са перфектни - нежни, мекички и топящи се в устата!
Това ни пише нашата читателка Филипа, която ни изпрати своята изпитана рецепта за Домашни еклери с ванилов крем - използвайте момента покрай празниците и непременно ги пригответе! Резултатът е перфектен:
Домашни еклери с ванилов крем
Продукти:
- 250 мл вода
- 1/4 ч.л. сол
- 2 с.л.
За крема:
- 800 мл прясно мляко
- 8 с. л. захар
- 2 с. л. ванилова захар (този път добавих 1 ч. л. екстракт от ванилия)
- 60 г масло
- 200 мл мляко
- 2 яйца
- 6 с. л. брашно
Снимка: YouTube
Приготвяне:
Сложете да заврат 250 мл вода, 1/4 чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици захар и 120 г масло. След това при непрекъснато бъркане изсипете наведнъж 180 г брашно. Започнете да бъркате старателно с дървена лъжица, докато сместа се вари.
Трябва да се получи компактно тесто, което оставя тънка "матова" следа на дъното на съда. Изсипете го в друга купа и го намажете малко, за да изстине по-бързо. След като тестото се охлади, добавете едно по едно 4 яйца.
Разбийте добре с миксер. Изсипете тестото в пош с накрайник, ако желаете, и шприцовайте еклери в тава, покрита с хартия за печене. Можете да ги оформите и с лъжица.
Печете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 25-30 минути (може и без). Първите 20 минути не отваряйте фурната, за да не спаднат вашите сладки.
Снимка: YouTube
За крема:
800 мл прясно мляко, 8 с. л. захар, 2 с. л. ванилова захар (този път добавих 1 ч. л. екстракт от ванилия) и 60 г масло се слагат да заврат.
Отделно разбийте с миксер: 200 мл мляко, 2 яйца и 6 с. л. брашно.
След като млякото и захарта кипнат, бавно се добавя яйчената смес при непрекъснато бъркане. Когато се сгъсти, кремът се оставя настрана да изстине.
Еклерите и крема трябва да са студени, когато ги пълните.
Отгоре украсете с разтопен шоколад или карамел.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!