Свинска мас е сред основните съставки на много народни рецепти
Свинската мас има много приложения!
Свинска мас се използва с лечебна цел при много заболявания още от древността. Към днешната дата този натурален животински продукт е позагубил от популярността си.
Как се приготвя домашна свинска мас?
Важно условие преди да предприемете лечение със свинска мас е да се уверите, че тя е истинска, домашна, а не имитация, продавана в някоя търговска верига. Ако имате възможност, препоръчително е да си я приготвите сами. Ето каква е оригиналната рецепта!
Необходима ви е сурова сланина – около 1 ½ килограм. Сланината се нарязва на кубчета с големина около 1 – 1.5 см. Не е проблем, ако тя е шарена, т.е. по нея има месо. Кубчетата се поставят в дълбока тенджера и се загряват на слаба температура при непрекъснато разбъркване. Около 10 минути са необходими, за да започне сланината да се стопява. Не бива да забравяте да бъркате на всяка минута.
Необходимото време за това количество сланина е около 40 минути. За този период около половината от нея ще се е разтопила и ще се е превърнала в мазнина.
След като се свали от огъня, мазнината се прецежда през фино сито, покрито с тензух.
Тенджерата се връща на огъня, докато не се разтопи и останалата мазнина. Тя също се прецежда.
Така приготвената свинска мас се излива в чисти и сухи буркани и се затваря плътно. Оставя се да изстине на стайна температура, след което се съхранява в хладилник или в тъмно и студено помещение.
Много бъдещи майки ползват свинска мас.
Щом стана дума за свинската мас, използвана за кожата на бебетата, няма как да не споменем, че някои бъдещи мами използват натуралния животински продукт още по време на бременността. Целта е една – хидратиране на кожата против появата на стрии. Може би тук приложението намира по-голямо разбиране. Много настоящи вече майки споделят, че са съхранили външния вид на кожата си благодарение на упоритото мазане на проблемните участъци.
„До третия месец използвах обикновен лосион за тяло. Нямах никакви проблеми! В началото на четвъртия обаче видях малка стрия от лявата страна на корема. Това ме накара да започна всяка вечер да се мажа с маста, която майка ми ми беше донесла и така упорито хвалеше.
Истината е, че мирише ужасно! Всяка сутрин висях в банята, за да се махне миризмата от тялото ми. Но може би си заслужава. Освен още по една от вътрешната страна на двете бедра, други стрии не ми се появиха!
Не знам дали е ген, защото майка ми няма нито една стрия от 3 бременности. Сестра ми обаче се нацепи още в 5-ия месец…”, споделя Kik90 след тема за подходящите мазила по време на бременността.
Като продукт за мазане на кожата свинската мас се препоръчва не само през периода на бременността. В миналото се е използвала като универсално средство за постигане на гладка, мека и здрава кожа. Една от популярните рецепти със свинска мас при суха кожа е следната:
В стъклен буркан се поставят 100 г пресен корен от растението момкова сълза, след което съдът се допълва с 600 мл предварително разтопена свинска мас. На водна баня съставките се варят за около час, след охлаждане мазилото се съхранява в хладилник.
С така приготвения лек се мажат сухите участъци от кожата по няколко пъти на ден.
Щом сме заговорили за приложението на свинската мас за постигането на красив външен вид, няма как да не отбележим, че продуктът намира широко приложение в грижата и за косата. Може би към днешна дата дамите се решават да използват животинския продукт най-вече за приготвянето на маски за коса.
От край време се знае, че свинската мас помага срещу косопад, в същото време стимулира растежа на косата и я прави по-здрава, гъста и красива. Самата прима Лили Иванова в едно свое интервю споделя, че именно свинската мас е сред нейните малки тайни за красива коса, на която се доверява вече десетки години.
Ако и вие решите да се погрижите за косата си с помощта на свинската мас, ето ви 2 бързи и лесни рецепти:
необходими са ви 2 с.л. ракия, 2 с.л. свинска мас и жълтъците на 2 пресни яйца. Първо се разбиват жълтъците, към които се добавя ракията. Маста се загрява до течно състояние и се добавя към останалите съставки. Маската се разбива добре и се нанася в корените и по дължината на косата. Поставя се шапка за баня, а отгоре се омотава затоплена кърпа. Така се престоява поне за 30 минути, след което маската се отмива с шампоан;
за приготвянето на другата домашна маска за здрава коса са ви необходими отново 2 с.л. ракия, 2 с.л. свинска мас, по 1 с.л. рициново масло и суха бирена мая, 1 жълтък и 100 мл топла вода.
Маската се приготвя, като първоначално в подходящ съд се залива бирената мая с топлата вода. В друг се разбива жълтъкът, към който се добавят ракията, маста и рициновото масло. Накрая се добавя разтворената бирена мая и се разбърква енергично. Маската се нанася първо в корените, след това по цялата дължина на косата. Поставя се шапка за баня и кърпа и се престоява отново около 30 минути.
Домашен крем със свинска мас и невен
В комбинация с невен свинската мас намира широко приложение!
Ще приключим темата за приложенията на свинската мас за поддържането на външния вид с рецепта за приготвянето на домашен крем с невен.
Макар в аптечната мрежа да е достъпен и готов вариант на този продукт, мнозина предпочитат да си го приготвят у дома. Още от край време се знае, че тази комбинация успокоява раздразнената кожа , подхранва я и я омекотява, като в същото време помага при ожулвания, ухапвания и изгаряния.
За приготвянето на домашния крем са ви необходими 400 г свинска мас и около шепа (може и повече) цветове от невен. Съставките се поставят в подходящ съд и се поставят на водна баня на огъня. Изчаква се маста да се разтопи, а невенът да промени цвета си, след което се отдръпва и се прецежда.
Докато е още топла, сместа се излива в подходящи бурканчета, които се затварят плътно и се съхраняват в хладилник.
Свинска мас при разширени вени
Комбинацията между свинска мас и пресен невен се смята и за ефикасен лек при разширени вени. Необходимо е обаче по-голямо количество цветове от билката – поне 4 големи шепи, които се добавят към 500 г предварително затоплена свинска мас. Съставките отново се варят на водна баня за около 20 минути, като след свалянето от огъня се оставят да престоят една нощ. На следващия ден мазилото се затопля и се прецежда през тензух или марля и се налива в бурканчета. Така получения домашен лек за разширени вени се използва поне по 3 пъти на ден, за да бъде резултат задоволителен.
Смята се, че може да се използва и при разширени вени, появили се по време на бременността, тъй като не съдържа вредни съставки.
Вече стана дума за загряващият ефект от приложението на свинската мас върху кожата. Именно поради това си свойство тя често се използва като продукт за разтривки при простуда и втрисане. Мнозина са тези, които отхвърлят този метод за сгряване и лечение, но подходът има и привърженици. Най-често се разтриват ходилата, но при по-тежки случаи и гърдите или цялото тяло.
Сапунът със свинска мас е с доказан ефект!
Ще приключим темата за приложенията на свинката мас, като ви дадем рецепта за така популярния домашен сапун. Основните съставки са свинска мас и сода каустик, като за всеки килограм мазнина се използват около 140 – 145 г сода каустик. Трябват също малко количество сол и вода.
За да дадем ориентировъчни мерки, за нуждите на рецептата маста ще е 5 кг и съответно 725 г сода каустик.
Приготвянето започва като в голям железен или емайлиран съд се поставят мазнината и 180 г от содата, разтворена в 4 – 5 литра вода. Сместа започва да се нагрява на слаб огън при непрекъснато разбъркване. След като между съставките се получи реакция, се добавя и останалото количество сода, отново разтворено в 4 – 5 литра вода. Разбърква се през цялото време.
Готовността се определя, като няколко капки се поставят на стъклена повърхност. Ако първоначално цветът е прозрачен, а след това стане бял, значи е време сместа да се свали от огъня. В обратен случай разбъркването на тих огън продължава.
Солта, която посочихме, се добавя на малки порции при нагряване. Целта е полученият сапун да се раздели на 2 слоя. Горният е чистият сапун, а в долния се съдържат глицерин и воден разтвор на сол.
Сапунът се излива в калъпи или се оставя да изстине в съда, в който е приготвен.