В повечето ресторанти рядко ще ви поднесат истинска Цезар салата по оригиналната рецепта от 1924 г. на Цезар Карден.
Карден бил известен италиански готвач, който напуснал страната си през 1920 г. в търсене на Американската мечта. Но пътят от Америка го отвел в Мексико, където отворил собствен ресторант. През 1924 г. измислил салатата наречена (на него) Цезар, а всъщност тя се приготвяла от неговите служители, за да
могат бързо да обслужат гостите (основно американци), преди да дойде основното ястие.
Салатата Цезар скоро станала популярно предястие, което постепенно добило известност в целия свят.
Днес пък, поради богатите си на хранителни вещества съставки, мнозина я считат за лесен обяд или вечеря.
Вероятно сте опитвали различни Цезар салати - често смесица от нищо и всичко, модерни варианти с различни (дори и ненужни) добавки. И вероятно много пъти сте се разочаровали.
За тези, които искат да вкусят най-близката до оригинала рецепта на царицата на салатите, предлагаме да си я приготвят сами у дома:
Нарежете хляба на кубчета и го подправете със зехтин, сол и млян черен пипер. Запечете хлебните кубчета 15 минути, докато се зачервят, а след това ги оставете да изстинат.
Сложете прошутото/шунката да се запържи 2-3 минути, докато стане хрупкава. Намачкайте чесъна с останалия зехтин и добавете лимоновия сок, соса Уорчестър, горчицата и оцета, след което разбъркайте добре. След това добавете в салатата нарязаните жълтъци от предварително сварените яйца и отново разбъркайте.
Поднесете салатата Цезар върху овкусените с горния сос листа маруля. Добавете кубчетата хляб, пушената шунка и пармезана, и поръсете с млян черен пипер.