Рецептата за тази Царска погача е на нашата читателка Добриана Димова. С нейните ценни съвети и инструкции в снимки ще направите най-красивата празнична погача , която не само изглежда хубава, но има и невероятен вкус. Това е най-лесният метод за приготвяне на декоративна погача специално за днешния Атанасовден.
Ако не сте сигурни в кулинарните си умения и искате да изненадате гостите си с нещо впечатляващо, тогава направете тази прекрасна погача в няколко лесни стъпки.
Има и една малка тайна, която Добриана бе така добра да сподели с всички: Добавянето на малко оцет към тестото му позволява да втаса по-добре и му придава "специален вкус“.
Царска Атанасова погача
Продукти:
1 кубче прясна мая (40 г)
500 мл хладко прясно мляко
2-3 супени лъжици кисело мляко
4 яйца
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
5 супени лъжици олио
1 супена лъжица винен/ябълков оцет
100 г масло
около 1,2 кг брашно
Приготвяне:
Разтворете маята в топлото мляко с малко захар и малко брашно, за да получите тесто като за палачинки, гладко и без бучки. Оставете на топло място за около 10 минути, докато се активира. След това добавете киселото мляко, яйцата, олиото и оцета, всичко на стайна температура.
Разбъркайте добре до гладка течна смес, след което започнете постепенно да добавяте брашното, към което сте добавили сол. Замесете първо с лъжица/шпатула, а след това месете на ръка, докато получите хубаво, меко и еластично тесто, което не лепне за ръцете. Покрийте и оставете да втаса за около половин час.
След това разделете тестото на 16 топки, от които половината (8) са по-малки (от по 80 грама всяка), а останалите осем са по-големи (от 180 g). Покрийте и оставете да починат за 10-тина минути.
Върху набрашнена работна повърхност с помощта на точилка първо разточете по-големите топки на средно голяма кръгла кора. Намажете 3/4 от повърхността на кръга с полуразтопено масло. Направете разрез от средата на кръга до края, след което направете прорези/разрези върху частта, която не е намазана с масло (вижте снимката по-долу).
Завийте от противоположната страна, за да получите нещо като фунийта. Осемте фунийки се нареждат в кръг в тавичка, намазана с мазнина или покрита с хартия за печене. Същата процедура се повтаря с по-малките топчета, които не се режат и затова се намазва цялата им повърхност с масло. Подредете тези по-малки конуси в средата.
Покрийте питката и я оставете да втаса на топло, докато се удвои хубаво и запълни формата. След това я намажете с два разбити жълтъка и поръсете със сусам/семена/ленено семе. Загрейте фурната на 180 градуса, след което печете около 40-50 минути.
Ако забележите, че се е зачервила твърде рано, сложете отгоре парче фолио, за да може да се изпече хубаво в средата. Изпечената погача се изважда от фурната и докато е още гореща, се намазва с масло. Това ще придаде допълнителна мекота, но и блясък на коричката.