Царска АТАНАСОВА погача - лесна като песен и мека като пухче! 1 лъжица оцет прави чудеса с тестото:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Царска АТАНАСОВА погача - лесна като песен и мека като пухче! 1 лъжица оцет прави чудеса с тестото:
Царска АТАНАСОВА погача - лесна като песен и мека като пухче! 1 лъжица оцет прави чудеса с тестото:
28575
Царска АТАНАСОВА погача - лесна като песен и мека като пухче! 1 лъжица оцет прави чудеса с тестото:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Рецептата за тази Царска погача е на нашата читателка Добриана Димова. С нейните ценни съвети и инструкции в снимки ще направите най-красивата празнична погача , която не само изглежда хубава, но има и невероятен вкус. Това е най-лесният метод за приготвяне на декоративна погача специално за днешния Атанасовден.

Ако не сте сигурни в кулинарните си умения и искате да изненадате гостите си с нещо впечатляващо, тогава направете тази прекрасна погача в няколко лесни стъпки. 

Има и една малка тайна, която Добриана бе така добра да сподели с всички: Добавянето на малко оцет към тестото му позволява да втаса по-добре и му придава "специален вкус“.

Царска Атанасова погача

Продукти: 

1 кубче прясна мая (40 г)

500 мл хладко прясно мляко

2-3 супени лъжици кисело мляко

4 яйца

1 супена лъжица сол

1 супена лъжица захар

5 супени лъжици олио

1 супена лъжица винен/ябълков оцет

100 г масло

около 1,2 кг брашно

Приготвяне: 

Разтворете маята в топлото мляко с малко захар и малко брашно, за да получите тесто като за палачинки, гладко и без бучки. Оставете на топло място за около 10 минути, докато се активира. След това добавете киселото мляко, яйцата, олиото и оцета, всичко на стайна температура.

 

Разбъркайте добре до гладка течна смес, след което започнете постепенно да добавяте брашното, към което сте добавили сол. Замесете първо с лъжица/шпатула, а след това месете на ръка, докато получите хубаво, меко и еластично тесто, което не лепне за ръцете. Покрийте и оставете да втаса за около половин час.

 

След това разделете тестото на 16 топки, от които половината (8) са по-малки (от по 80 грама всяка), а останалите осем са по-големи (от 180 g). Покрийте и оставете да починат за 10-тина минути.

 

Върху набрашнена работна повърхност с помощта на точилка първо разточете по-големите топки на средно голяма кръгла кора. Намажете 3/4 от повърхността на кръга с полуразтопено масло. Направете разрез от средата на кръга до края, след което направете прорези/разрези върху частта, която не е намазана с масло (вижте снимката по-долу).

оформяне погача

Завийте от противоположната страна, за да получите нещо като фунийта. Осемте фунийки се нареждат в кръг в тавичка, намазана с мазнина или покрита с хартия за печене. Същата процедура се повтаря с по-малките топчета, които не се режат и затова се намазва цялата им повърхност с масло. Подредете тези по-малки конуси в средата.

конуси от тесто

Покрийте питката и я оставете да втаса на топло, докато се удвои хубаво и запълни формата. След това я намажете с два разбити жълтъка и поръсете със сусам/семена/ленено семе. Загрейте фурната на 180 градуса, след което печете около 40-50 минути.

Атанасова погача

Ако забележите, че се е зачервила твърде рано, сложете отгоре парче фолио, за да може да се изпече хубаво в средата. Изпечената погача се изважда от фурната и докато е още гореща, се намазва с масло. Това ще придаде допълнителна мекота, но и блясък на коричката. 

погача Атанасовден

декоративна погача

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft