У дома обожаваме тиквичките във всякакви варианти - през седмицата редувам пържени, печени и огретен, а за уикендите правя тази невероятна Солена торта от тиквички , която всички обявиха за семеен кулинарен шедьовър! Днес предлагам рецептата и на вас, защото няма нещо по-леко и разхлаждащо в летните жени - ще ви отсрами и пред гости, и пред свои, а се приготвя сравнително лесно:
Солена торта от тиквички
Продукти:
500 гр.тиквички
200 мл прясно мляко
200 мл кисело мляко
2 яйца
250 гр.пшенично брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л.сол
1 с.л.олио
2 глави лук
1 морков
7 гъби
150 гр.извара
6 скилидки чесън
50 гр.майонеза
Приготвяне:
Настържете тиквичките на ситно ренде. Изцедете излишната течност. Добавете яйца, кисело мляко, сода и прясно мляко към пулпата. Разбъркайте. Добавяйте брашното към сместа лъжица по лъжица, като бъркате непрекъснато. Трябва да се получи тесто със средна плътност.
Добавете олиото и солта към тестото. Разбъркайте бързо и изпечете от него веднага палачинки. Веднага след като добавите сол към тестото, тиквичките ще започнат да отделят течност. Така че е добре да действате бързо!
За плънката нарежете лука и гъбите. Настържете морковите на ситно ренде. Изпържете продуктите поотделно, след което ги комбинирайте в блендер. Добавете изварата и чесъна. Пасирайте сместа.
За да съберете тортата: сложете палачинките една върху друга, като мажете всяка с майонеза, а след това поръсите с малко от гъбения пълнеж.
Украсете тортата по ваш вкус. Лично аз намазвам горната част и краищата на предястието с майонеза. След това поръсвам краищата с тиквени семки, а отгоре украсявам с фигурки от зеленчуци.
Да ви е сладко!
Идея: Вместо гъби, моркови и лук може да използвате продукти по ваш вкус - става много вкусно с шунка и кашкавал, например, или с маслини и спанак.