Царска погача за Благовец - изглежда красиво и има още по-добър вкус! Идеална за всички празници:

вход през zajenata.bg
За Жената
Царска погача за Благовец - изглежда красиво и има още по-добър вкус! Идеална за всички празници:
34038
Снимков материал: pixabay.com
Царска погача за Благовец - изглежда красиво и има още по-добър вкус! Идеална за всички празници:

Време е да приготвим и празнична погача за днешния свят празник Благовещение . А предложението ни наистина си заслужава усилията, защото ще е най-красивата и вкусна погача, която някога сте приготвяли!

Пищната визия на този обреден хляб не ни позволява да го наречем другояче, освен Царска погача за Благовец :

Царска погача за Благовец

Продукти:

150 мл кисело мляко (на стайна температура)

150 мл хладко прясно мляко

70 г масло или маргарин

1 чаена лъжичка сол

1 супена лъжица захар

600-700 г брашно

15 г мая (1 1/2 пакетче), суха

50 мл олио

3 яйца (на стайна температура)

Приготвяне: 

В по-дълбок съд разтворете маята в малко хладко мляко с лъжица захар, след което разбъркайте и оставете за 5-10 минути на топло място, за да се активира и разпени. След това започнете да добавяте всички съставки една по една.

мая с яйце

Може да смесите останалото прясно мляко и киселото мляко, тъй като киселото мляко не трябва да е студено при замесване на тестото. Добавете маслото и яйцата (също на стайна температура), след което разбъркайте добре, за да се изравнят всички течни съставки.

След това започнете постепенно да добавяте брашно и малко сол, след което бъркайте с лъжица или шпатула, докато получите хубаво равномерно тесто. Накрая омесете тестото на ръка. Все пак ще остане средно мека и доста лепкава, но трябва да бъде.

смес за тесто

тесто за погача

Покрийте го в купата, в която сте го омесили (с прозрачно стреч фолио, кърпа или някаква купа) и го оставете на топло, докато удвои обема си, което ще отнеме 30-40 минути (в зависимост от температурата).

Извадете тестото върху леко набрашнена работна повърхност, след което с помощта на точилка го разточете на правоъгълна кора с дебелина половин сантиметър. Намажете тестото по цялата повърхност на тънък слой с масло или маргарин, след което нарежете на по-големи правоъгълници или кубчета.

правоъгълна кора

тесто на правоъгълници

Нарежете всяко кубче от вътрешната страна на тънки ивици, след което ги навийте на руло и ги подредете в тава или форма за кекс с обръч, застлана с хартия за печене.

оформяне погача

погача навиване

Подредете ги в кръг, докато се напълни цялата тава. Покрийте и оставете да втаса хубаво, след което го намажете с разбито яйце (или жълтък с малко мляко или олио) и по желание поръсете със сусам и семена.

редена погача

погача с яйце

Пъхнете в предварително загрята фурна на 200 градуса, след което веднага намалете на 180 градуса. Покрийте горната част с фолио и печете общо около 40 минути. 

царска погача

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft