Има ли по-ароматен сладкиш за празниците от пухкавия като душичка козунак? Рецепти за него има стотици в мрежата, но ние избрахме за вас една специална рецепта за козунак с локум , който ще нахрани цялата фамилия. Ето как се приготвя великденският хляб стъпка по стъпка, така че да си оближете пръстите - Царски козунак с локум :
Царски козунак с локум
Продукти:
1 кг брашно + още малко за премесване
3 яйца + 1 жълтък за намазване
210 мл прясно мляко
80 мл олио
2 ванилии
20 капки есенция ванилия
10 гр.
10 с.л. захар
1 лимон
локум
Приготвяне:
В купичка изсипете пакетчето суха мая, към него добавете 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и 1/2 ч.ч топла вода. Разбъркайте и оставете маята да втаса. В купа пресейте брашното, добавете яйцата. Прясното мляко трябва да е топло, но не горещо. Налейте олиото и млякото, добавете ванилията на прах и есенцията. Настържете кората на лимона и изцедете сока, прибавете към другите съставки. Налейте малко топла вода, добавете маята и замесете меко козуначено тесто. Оставете да втаса за около 20 минути.
Разделете тестото на 4 равни части. Оформете всяка на фитил и сплетете козунака. Поставете в избрана от вас висока тава, в която сте сложили хартия за печене. Намажете отгоре с жълтък,смесен с малко олио, и поръсете със захар. Нарежете парчета локум и ги подпъхнете под плетениците или отгоре. Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си. През това време включете фурната на 170 градуса и сложете козунак да се пече в загрятата фурна. Изпечете до хубава златиста коричка.