Царски тутманик

вход през zajenata.bg
Царски тутманик
admin
Добавена от: admin
190020
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
600 гр. брашно
20 гр. жива мая
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
1 равна с.л. сол
1 с.л. захар
около 280-300 гр. сирене
Допълнително:
1 пакетче краве масло
100 мл олио

Маята се разтваря в хладка вода и се замесва тесто от посочените продукти (като от яйцата се слагат 1 яйце + 1 белтък). Омесеното тесто се оставя да втаса около 1 час. Разделя се на 5 топки, оформят се и се слагат в тавичка, в която са разтопени около 80 гр. масло и същото количество олио. Топките се овалват в мазнината и се оставят така около 15 минути да си починат. Взема се първата топка и се разтяга с ръце на тънка кора, като ръцете се топят постоянно в мазнината. Наръсва се със сирене и се загъва като плик. Дори и да се скъса някъде, няма проблем. Взема се втората топка и с нея се прави същото като с първата, но преди да се загъне, в средата се слага първият плик и вторият го затваря, т.е. първият остава прибран във втория. Така се процедира и с останалите топки тесто. Накрая полученият голям плик се прехвърля в намазнена тава и с намазнени ръце се разплесква хубаво. Разрязва се на триъгълници като торта. Намазва се с жълтък, а може да се поръси с някакви семена. Пече се в предварително загрята фурна до зачервяване.


Автор:
Елена Неделкова, с. Георги Дамяново
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft