За тестото:
600 гр. брашно
20 гр. жива мая
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
1 равна с.л. сол
1 с.л. захар
около 280-300 гр. сирене
Допълнително:
1 пакетче краве масло
100 мл олио
Маята се разтваря в хладка вода и се замесва тесто от посочените продукти (като от яйцата се слагат 1 яйце + 1 белтък). Омесеното тесто се оставя да втаса около 1 час. Разделя се на 5 топки, оформят се и се слагат в тавичка, в която са разтопени около 80 гр. масло и същото количество олио. Топките се овалват в мазнината и се оставят така около 15 минути да си починат. Взема се първата топка и се разтяга с ръце на тънка кора, като ръцете се топят постоянно в мазнината. Наръсва се със сирене и се загъва като плик. Дори и да се скъса някъде, няма проблем. Взема се втората топка и с нея се прави същото като с първата, но преди да се загъне, в средата се слага първият плик и вторият го затваря, т.е. първият остава прибран във втория. Така се процедира и с останалите топки тесто. Накрая полученият голям плик се прехвърля в намазнена тава и с намазнени ръце се разплесква хубаво. Разрязва се на триъгълници като торта. Намазва се с жълтък, а може да се поръси с някакви семена. Пече се в предварително загрята фурна до зачервяване.
Автор:
Елена Неделкова, с. Георги Дамяново