Ако все още не сте опитвали тези грузински хлебчета , носещи оригиналното име хачапури , то крайно време е да го направите! Божествени, пухкави и пълни с много разтопен кашкавал! Истинска наслада за всички чревоугодници, а приготвянето им никак не е трудно. Тази грузинска рецепта е правилният избор, когато искате да хапнете нещо вкусно и просто. Ето какво ви трябва за нашите Божествени хлебчета с разтопен кашкавал :
Божествени хлебчета с разтопен кашкавал
Продукти:
- 100 мл топла вода
- 100 мл топло прясно мляко
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 яйце
- 4 г суха мая
- 300 г брашно
- 4 супени лъжици олио
- 450 г кашкавал или друг вид твърдо сирене
За намазване:
- 1 жълтък
- 1 супена лъжица мляко
Приготвяне:
В купа се смесват млякото, водата, солта, захарта, маята и яйцето, след което се разбиват добре.
Добавете пресятото брашно и омесете тестото. Когато тестото стане компактно, но все още леко лепкаво, го полейте с олио и месете, докато го поеме.
Снимка: YouTube
Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса и удвои обема си, около час. Поставете тестото върху набрашнен плот и го поръсете с брашно, след което го омесете за кратко.
Разделете го на 2 равни части и оформете топки. Разточете всяка с пръсти на кръгла кора и поръсете обилно с настърган кашкавал.
Снимка: YouTube
Като плънка можете да използвате и смесено ситно сирене и кашкавал, а дори и пюре от картофи или моркови, смесено със сирене по ваш избор. Повдигнете тестото, като хванете краищата с пръсти и постепенно го раздуйте и съберете.
Снимка: YouTube
След това отново оформете топка и с точилка внимателно я разточете на кора с дебелината на застланата с хартия за печене тава.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Намажете отгоре с жълтък, който сте разбили с млякото и поръсете обилно настърган кашкавал.
Снимка: YouTube
Сложете да се пече в загрята фурна на 200°C за около 20-25 минути. Оформете втората топка тесто по същия начин.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube