Трудно е да си представим славянска кухня без цвекло. Нашите предци го използват като модерно лекарство. Възможно е да се изброят безкрайно полезните свойства на цвеклото за организма . То се оценява като източник на калций, желязо, витамин А и С, фибри, манган и калий. Дори листата се използват за салата.
Благодарение на цвеклото моите нива на хемоглобина се увеличиха, излекувах гастрита си, върнах апетита си, почувствах се добре и кръвното налягане беше по-малко притеснително.
Честно казано, никога не съм харесвала цвекло и послевкусът, който оставя. Уви, въпреки всички предимства на цвеклото, аз винаги го ядях с отвращение. Това продължаваше през целия ми живот, съвсем доскоро. Оказва се, че е възможно да се готвят много вкусни ястия от него, знаейки една тайна: да се използва цвеклото в сурова форма. Напълно основателно възниква въпросът дали за се консумира сурово цвекло ? Да, трябва!
Тези, които не го толерират, все още не знаят, че цвеклото може да има и приятен вкус. Разбира се, не е нужно да консумирате коренът в чиста форма. Има много рецепти за салати, някои от които са изброени по-долу.
Салата от сурово цвекло
Тази проста и полезна салата от сурово цвекло се подготвя за броени минути и вкусът отлично допълва обичайните обеди и вечери. Такава лека закуска се сервира с мазна тежка храна, то ще помогне за подобряване на храносмилането.
СЪСТАВКИ
- 1 глава цвекло
- 100 грама орехи
- 3 скилидки чесън
- 1 морков
- 3 супени лъжици майонеза
ПРИГОТВЯНЕ
- Обелете моркови и цвекло и стрийте на ренде.
- В получената смес от зеленчуци добавете намачкон чесън.
- Смелете ядките в миксер или месомелачка.
- Добавете ядки към цвеклото с морковите и поръсете с майонеза.
На пръв поглед салатата е проста и не съдържа изобилие от храна, но има подчертан и богат вкус. Ядки, чесън и цвекло перфектно се допълват взаимно.
Салата от сурово цвекло с ябълки
Такава плодова и зеленчукова салата е много популярна сред тези, които са на диета. В допълнение, тя изобилства от витамини.
СЪСТАВКИТЕ
- 1 глава цвекло
- 3 супени лъжици лимонов сок
- 2 средни ябълки
- 1 супена лъжица мед
- 1 супена лъжица растително масло
- пресни зеленчуци от магданоз, копър, босилек
ПОДГОТОВКА
- Обелете цвеклото от кората, ябълката не се бели. Стрийте двете съставки на рендето.
- Добавете мед, поръсвайте с лимонов сок и оставете за 10 минути, за да попият малко.
- След това поръсете с растително масло, добавете зеленчуци и осолете.
- Ако желаете, можете да добавите чесън или лук, но предпочитам тази прясна сладка и кисела опция. Между другото, ако си изцапате ръцете с цвекло, можете да ползвате същия лимон, или сок, за да се почистите.
Салата от сурово цвекло и зеле
За дълго време любимата и популярна салата на много жени е "Brush"(четка) . Включва в състава си зеленчуци, които пречистват тялото от токсините, като четка. Следователно салатата заслужава това име.
СЪСТАВКИТЕ
- 1 глава цвекло
- 200 г бяло зеле
- 3 супени лъжици ленено масло
- 1 глава алабаш
- 2 ябълки
- 1 супена лъжица лимонов сок
ПОДГОТОВКА
- Настържете алабаш, цвекло и ябълка.
- Фино нарежете бялото зеле.
- Комбинирайте всички съставки и поръсете с лимонов сок.
- Добавете лененото масло, разбъркайте и украсете със зелени подправки.
Тази салата ще ви помогне да се отървете от много заболявания, свързани с храносмилателни проблеми. Ако желаете, съставът може да бъде променен. Например, заменете алабашът с репички. Така че оставете салатата да стане още по-сочна.
Салата от сурово цвекло с кисело мляко
Това ястие бе правилно наречено "Салата на красотата" сред хората. Чрез яденето на такова ястие редовно ще нормализирате метаболизма и състоянието на кожата, ще я почистите и ще възстановите здравословния тен.
СЪСТАВКИТЕ
- 150 г сушени сини сливи
- 150 г орехи
- 1 глава цвекло
- 150 мл кисело мляко
- 1 ч.л. мед
ПОДГОТОВКА
- Сложете сушените сливи за около 30-40 минути в гореща вода, в зависимост от степента на изсъхване.
- Цвеклото се стрива на ренде, а сливите се нарязват на филийки. Поставете съставките заедно.
- Нарежете орехите и добавете към цвеклото и сини сливи.
- Добавете в салатата мед и кисело мляко.
Повярвайте ми, тази салата е вкусна и има изключителна хранителна стойност. Един от най-добрите начини да заобичате цвекло и същевременно да подобрите външния си вид.
Салата от сурово цвекло със сирене
След това забравих неприязънта към червеното цвекло. Сладкото от цвеклото се балансира от соленото в сиренето - тази пикантна комбинация не оставя никой безразличен! Това е отлично допълнение към основните ястия или лека закуска.
СЪСТАВКИТЕ
- 2 малка глава цвекло
- 2 моркова
- 3 скилидки чесън
- 150 г сирене фета или меко сирене
- 2 супени лъжици заквасена сметана
- сол, черен пипер, магданоз
ПОДГОТОВКА
- Първо, както обикновено, обелете зеленчуците.
- Стрийте цвеклото и морковите на рендето.
- Минете чесъна през пресата.
- Нарежете сиренето на малки кубчета.
- Смесете всичко в купа, като добавите заквасена сметана, подправки и билки.
Салатата от сурово цвекло и сирене основно се състои от тези две основни съставки. Можете да опитате различни варианти, като добавите ядки, лук, растително масло вместо заквасена сметана.
Нов ден - нова салата! По този начин ще можете да използвате преди това неизползван зеленчук през цялата седмица и ще почувствате какъв положителен ефект ще има върху вашето здраве.
Ето как на години съм вече, а се влюбих в червеното цвекло и тялото ми е изключително благодарно .
Цвеклото е идеалният бюджетен вариант за намаляване на теглото, тъй като то почти не съдържа мазнини, калории и е пълно с антиоксиданти. Цвеклото е известно като източник на фолиева киселина (витамин B9), което прави това растение незаменимо за бременни жени. Благодарение на фолиевата киселина сърцето и кръвоносните съдове ще работят перфектно, имунитетът ще се засили и кожата ще придобие здрав външен вид.
За да подобрите здравето си, трябва да консумирате най-малко 50 грама сурово цвекло всеки ден .
Как чувствате, ако включвате тези храни във вашата диета? Кажете ни как правите цвекло и кое предпочитате: сурово или варено?