Цвеклото вече ми е пръв приятел! По-рядко се разболявам, изглеждам по-млада от моите връстнички

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Цвеклото вече ми е пръв приятел! По-рядко се разболявам, изглеждам по-млада от моите връстнички
30384
Снимков материал: pixabay.com
Цвеклото вече ми е пръв приятел! По-рядко се разболявам, изглеждам по-млада от моите връстнички

Трудно е да си представим славянска кухня без цвекло. Нашите предци го използват като модерно лекарство. Възможно е да се изброят безкрайно полезните свойства на цвеклото за организма . То се оценява като източник на калций, желязо, витамин А и С, фибри, манган и калий. Дори листата се използват за салата.

Благодарение на цвеклото моите нива на хемоглобина се увеличиха, излекувах гастрита си, върнах апетита си, почувствах се добре и кръвното налягане беше по-малко притеснително.

Честно казано, никога не съм харесвала цвекло и послевкусът, който оставя. Уви, въпреки всички предимства на цвеклото, аз винаги го ядях с отвращение. Това продължаваше през целия ми живот, съвсем доскоро. Оказва се, че е възможно да се готвят много вкусни ястия от него, знаейки една тайна: да се използва цвеклото в сурова форма. Напълно основателно възниква въпросът дали за се консумира сурово цвекло ? Да, трябва!

Тези, които не го толерират, все още не знаят, че цвеклото може да има и приятен вкус. Разбира се, не е нужно да консумирате коренът в чиста форма. Има много рецепти за салати, някои от които са изброени по-долу.

Салата от сурово цвекло

Тази проста и полезна салата от сурово цвекло се подготвя за броени минути и вкусът отлично допълва обичайните обеди и вечери. Такава лека закуска се сервира с мазна тежка храна, то ще помогне за подобряване на храносмилането.

СЪСТАВКИ

  • 1 глава цвекло
  • 100 грама орехи
  • 3 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 3 супени лъжици  майонеза

ПРИГОТВЯНЕ

  • Обелете моркови и цвекло и стрийте на ренде.
  • В получената смес от зеленчуци добавете намачкон чесън.
  • Смелете ядките в миксер или месомелачка.
  • Добавете ядки към цвеклото с морковите и поръсете с майонеза.

На пръв поглед салатата е проста и не съдържа изобилие от храна, но има подчертан и богат вкус. Ядки, чесън и цвекло перфектно се допълват взаимно.

Салата от сурово цвекло с ябълки

Такава плодова и зеленчукова салата е много популярна сред тези, които са на диета. В допълнение, тя изобилства от витамини.

СЪСТАВКИТЕ

  • 1 глава цвекло
  • 3 супени лъжици лимонов сок
  • 2 средни ябълки
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 супена лъжица растително масло
  • пресни зеленчуци от магданоз, копър, босилек

ПОДГОТОВКА

  • Обелете цвеклото от кората, ябълката не се бели. Стрийте двете съставки на рендето.
  • Добавете мед, поръсвайте с лимонов сок и оставете за 10 минути, за да попият малко.
  • След това поръсете с растително масло, добавете зеленчуци и осолете.
  • Ако желаете, можете да добавите чесън или лук, но предпочитам тази прясна сладка и кисела опция. Между другото, ако си изцапате ръцете с цвекло, можете да ползвате същия лимон, или сок, за да се почистите.

Салата от сурово цвекло и зеле

За дълго време любимата и популярна салата на много жени е "Brush"(четка) . Включва в състава си зеленчуци, които пречистват тялото от токсините, като четка. Следователно салатата заслужава това име.

СЪСТАВКИТЕ

  • 1 глава цвекло
  • 200 г бяло зеле
  • 3 супени лъжици ленено масло
  • 1 глава алабаш
  • 2 ябълки
  • 1 супена лъжица лимонов сок

ПОДГОТОВКА

  • Настържете алабаш, цвекло и ябълка.
  • Фино нарежете бялото зеле.
  • Комбинирайте всички съставки и поръсете с лимонов сок.
  • Добавете лененото масло, разбъркайте и украсете със зелени подправки.

Тази салата ще ви помогне да се отървете от много заболявания, свързани с храносмилателни проблеми. Ако желаете, съставът може да бъде променен. Например, заменете алабашът с репички. Така че оставете салатата да стане още по-сочна.

 

Салата от сурово цвекло с кисело мляко

Това ястие бе правилно наречено "Салата на красотата" сред хората. Чрез яденето на такова ястие редовно ще нормализирате метаболизма и състоянието на кожата, ще я почистите и ще възстановите здравословния тен.

СЪСТАВКИТЕ

  • 150 г сушени сини сливи 
  • 150 г орехи
  • 1 глава цвекло
  • 150 мл кисело мляко
  • 1 ч.л. мед

ПОДГОТОВКА

  • Сложете сушените сливи за около 30-40 минути в гореща вода, в зависимост от степента на изсъхване.
  • Цвеклото се стрива на ренде, а сливите се нарязват на филийки. Поставете съставките заедно.
  • Нарежете орехите и добавете към цвеклото и сини сливи.
  • Добавете в салатата мед и кисело мляко.

Повярвайте ми, тази салата е вкусна и има изключителна хранителна стойност. Един от най-добрите начини да заобичате цвекло и същевременно да подобрите външния си вид.

 

Салата от сурово цвекло със сирене

След това забравих неприязънта към червеното цвекло. Сладкото от цвеклото се балансира от соленото в сиренето - тази пикантна комбинация не оставя никой безразличен! Това е отлично допълнение към основните ястия или лека закуска.

СЪСТАВКИТЕ

  • 2 малка глава цвекло
  • 2 моркова
  • 3 скилидки чесън
  • 150 г сирене фета или меко сирене
  • 2 супени лъжици заквасена сметана
  • сол, черен пипер, магданоз

ПОДГОТОВКА

  • Първо, както обикновено, обелете зеленчуците.
  • Стрийте цвеклото и морковите на рендето.
  • Минете чесъна през пресата.
  • Нарежете сиренето на малки кубчета.
  • Смесете всичко в купа, като добавите заквасена сметана, подправки и билки.

Салатата от сурово цвекло и сирене основно се състои от тези две основни съставки. Можете да опитате различни варианти, като добавите ядки, лук, растително масло вместо заквасена сметана. 

 

Нов ден - нова салата! По този начин ще можете да използвате преди това неизползван зеленчук през цялата седмица и ще почувствате какъв положителен ефект ще има върху вашето здраве.

Ето как на години съм вече, а се влюбих в червеното цвекло и тялото ми е изключително благодарно .

Цвеклото е идеалният бюджетен вариант за намаляване на теглото, тъй като то почти не съдържа мазнини, калории и е пълно с антиоксиданти. Цвеклото е известно като източник на фолиева киселина (витамин B9), което прави това растение незаменимо за бременни жени. Благодарение на фолиевата киселина сърцето и кръвоносните съдове ще работят перфектно, имунитетът ще се засили и кожата ще придобие здрав външен вид. 

За да подобрите здравето си, трябва да консумирате най-малко 50 грама сурово цвекло всеки ден .

Как чувствате, ако включвате тези храни във вашата диета? Кажете ни как правите цвекло и кое предпочитате: сурово или варено?

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft