1 ч. ч. дългозърнест ориз басмати или жасминов
½ ч. ч. див или черен ориз
4 цвята от невен, по желание
1 ч. ч. рукола или зелена салата, накъсана
2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
1 стрък зелен чесън, нарязан на ситно
за дресинга:
90 мл зехтин
3 с. л. оризов или балсамов оцет
½ ч. л. сол
2 с. л. орехи
1 ч. л. пресни листа от розмарин
1 ч. л. пресни листа от мащерка
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
1 с. л. листа от босилек, ситно нарязани
½ ч. л. лимонова кора, фино настъргана
Оризът се измива в цедка под течаща вода, залива се с 1½ ч. ч. студена вода и се слага да заври с плътно затворен капак. Щом се появат балончета по повърхността, се намалява огънят да къкри едва-едва и се оставя 10 мин. на котлона. Изключва се котлонът и оризът се оставя да постои още 10 мин., без да се отваря. Разрохква се с вилица.
Дивият или черният ориз се сипва в 1 л вряща вода и се вари 30 - 40 мин., докато омекне. Прецежда се. Ако се използа готова смес от дългозърнест и див ориз, се сварява според указанията на опаковката.
Двата вида ориз се разбъркват с накъсаните венчелистчета на невена, руколата, лукът и чесънът.
Всички продукти за дресинга без зехтина и оцета се стриват в хаванче, добавя се по малко зехтинът и накрая се слага оцетът. Всички продукти може да се пасират заедно. Залива се салатата и се поднася.