100 гр. масло
200 гр. захар
120 мл. прясно мляко
100 гр. бял млечен шоколад
2 суп. лъж. какао
100 гр. фъстъчено масло
300 гр. фини овесени ядки
150 гр. сурови лешници /орехи/
цветни захарни пръчици
В тенджерка се смесват маслото, начупеният на парчета шоколад, захарта, млякото и какаото. Загряват се на среден огън, докато съставките се разтопят. Разтопените продукти се изливат в купа. Към тях се добавя фъстъченото масло и се разбърква докато се разтопи и сместа стане хомогенна. Добавят се овесените ядки и запечените предварително и натрошени ядки и се объркват хубаво. Сместа се оставя да изстине, докато започне да се стяга / това отнема около 1,5-2 часа/.
От сместа за бонбоните с длани се оформят топчета, които се овалват в захарните пръчици. Бонбоните се съхраняват в добре затворена кутия в хладилник.
Идея: вместо да оваляте топчетата в захарните пръчици, може да ги добавите в тестото за сладките.