Любимият плод на лятото, въплътил в себе си огнените багри на най-прекрасното червено - черешата неслучайно е на почит още от дълбока древност. За нейните полезни свойства е говорено неведнъж, но все пак ще споменем най-важните от тях: благодарение на съдържанието на мелатонин в черешите, те подобряват съня, както и физиологичните и ментални функции на човек; незаменимата фолиева киселина в състава им е безценна за здравето на сърцето и кръвоносната система; растителните пигменти, наречени антоцианини, укрепват съединителната тъкан и предотвратяват появата на бръчки и целулит, а на витамин В17, съдържащ се в костилката на черешата, се приписват чудотворни свойства при лечението и превенцията на рака.
Ако тези доводи в полза на черешите все още не са ви убедили, да добавим още, че сочните и красиви плодове са истинска наслада в летните жеги, а с тях се приготвят едни от най-вкусните летни десерти.Именно черешите са част от традиционната вече кампания "BILLA Градини" - тази седмица на фокус в магазини BILLA ще са вкусни български череши от селата Ветрен и Соволяно.От 2014-та година насам ежегодно в рамките на "BILLA Градини" до българския потребител достигат плодове и зеленчуци с доказано българско качество от над 30 родни производители.Освен, че по този начин се стимулира родното производство, експертите на BILLA се грижат за качеството на продукцията - от засяването, през опаковането, до попадането ѝ на щандовете в магазините от веригата.
За съжаление, черешите са сред най-нетрайните дарове на лятото, затова консервацията е най-надеждния метод да запазим аромата и вкуса им до зимата.
И така - напълнили сме кошницата с пресни, вкусни череши с проверено качество и сега е време да се залавяме за работа - ето как се прави изумително вкусното сладко с череши и орехи:
Черешово сладко с орехи
Продукти:
1 кг черни череши
1 кг захар
350 мл вода
200-250 гр.орехи
1 пръчица ванилия
Приготвяне:
Измийте и изсушете черешите, отстранете костилките внимателно - за сладкото ни трябват възможно най-цели череши, с малка дупка.
Залейте орехите с вряла вода и ги оставете за 20 минути. След това ги обелете от кафявата кожа. Напълнете отвора на всяка череша с ядка от орехите.
От захарта и водата варете сироп. Отстранете сиропа от огъня и добавете черешите вътре, след което ги оставете да киснат в горещия сироп за 24 часа.
Сложете сладкото обратно на огъня, оставете да заври и варете на минимална температура за 40-50 минути, докато плодовете и сиропът са готови. Не позволявайте на сместа да заври бурно! 10 минути преди края на варенето, добавете пръчица ванилия, разрязана наполовина. Насипете горещото сладко в буркани, затворете добре с капаци и увийте в топло одеяло. Оставете ги да изстинат напълно, след което приберете на хладно място в избата или килера.
Опитате ли веднъж богатия му вкус, това сладко със сигурност ще ви стане любимо. Както виждате, приготвянето му не е чак толкова сложно - важното е добре да подберете черешите. За целта на помощ ще дойдат свежите български плодове и зеленчуци с марка "BILLA Градини". Доверете се на качеството, преминало през строг контрол, и резултатът няма как да не е прекрасен!
А ние ви желаем слънчеви и пълноценни летни дни с вкуса на "BILLA Градини"!