Ние, българите, обичаме да затваряме домати за зимата. Няма по-вкусно ястие от това, приготвено с любимите домашни заготовки .
Продукти:
На 3-литров буркан:
2 кг по-дребни домати за сок
1,5 кг едри домати за рязане
1 връзка копър
1 глава чесън
3 дафинови листа
За 1 литър сок:
7 ч.л.захар
1.5 ч.л.сол
Приготвяне:
Доматите за смилане бланширайте и обелете.
След това ги смелете през месомелачка и прецедете през сито сока от пулпата.
Получения сок сложете в тенджера да кипне, след което добавете захарта, солта, дафиновия лист и варете 15 минути.
Измийте копъра и разделете на стръкова, е чесъна обелете. Поставете копъра и чесъна на дъното на стерилизиран 3-литров буркан.
Доматите, предназначени за рязане, старателно измийте, нарежете на полумесеци и подредете плътно в буркана.
Залейте с доматения сос и затворете добре с капак.
Обърнете с гърлото на буркана надолу, увийте с одеяло и оставете буркана да се охлади.