Когато опитах тези солени понички за първи път, бях много впечатлена от вкуса и веднага попитах моя приятелка за рецептата. Тя работи извън страната и я научила от домакините, при които била настанена. Не знаех дали ще станат толкова вкусни като на моята приятелка, но реших да ги пробвам, все пак са от евтини продукти.
Процедурата е лесна, въпреки че на пръв поглед изглежда обратното, картофените понички се правят с малко съставки и ще бъдат готови за кратко време. По-конкретно в рецептата за понички не се добавя брашно, но се използва накрая за пърженето им. Можете да ги сервирате за рожден ден, когато ви идват гости или просто да ги направите за вечеря. Ето съставките, от които се нуждаете:
Картофени понички без брашно
Продукти:
3 големи картофа
2 яйца
1-2 глави лук
сирене моцарела
3 супени лъжици картофено брашно (нишесте)
4 супени лъжици обикновено брашно
галета и олио за пържене
Картофеното нишесте е подобно на царевичното, но има няколко разлики.
И двете са предимно безвкусни и могат да се използват в различни рецепти като сгъстители. Картофеното нишесте обаче има по-ниска температура на желатинизация и по-големи гранули, което означава, че сгъстява съставките за по-малко време. Можете да намерите картофено нишесте във всеки добре зареден супермаркет или да използвате царевично нишесте (+ 1 супена лъжица, ако е необходимо).
Приготвяне:
Измийте картофите под студена вода. След това се обелват и нарязват на по-едри кубчета, които се прехвърлят в тенджера, заливат се с вода и се варят около 15 минути, докато омекнат.
След изминалото време картофите се пюрират и се овкусяват с 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л.
Съставките се разбъркват с шпатула и се смесват добре в гъста маса, която се оставя настрана. Вземете една глава лук и я нарежете на дебели кръгчета, и след това внимателно отстранете кръгчетата, които ще ви трябват за оформянето на поничките.
Нарежете моцарела или друго сирене по избор на тънки листове и облепете вътрешността на кръгчетата лук с няколко резена. След това започнете да оформяте поничките. Загребвайте по малко от картофената смес и омесете с ръце така, все едно месите тесто, за да стегне малко.
От частта, която сте отделили от картофеното тесто, оформете руло, разделете го на по-малки парчета и покрийте с тях лучения пръстен отвътре и отвън, като във вътрешната част оставите празно място в средата, така че поничките да имат красив вид.
Внимателно потупайте поничката с пръсти, докато се покрие цялото кръгче лук и загладете тестото с ръце. Пригответе всички понички по този начин, докато изразходвате целия материал за тестото. Ако имате по-малки глави лук, тогава вероятно ще ви трябват 2 глави лук.
Отделно пригответе сместа за паниране: в една купа сложете 4 супени лъжици брашно, в друга чукнете 2 яйца с малко сол, а в третата сложете галета и добавете колкото е необходимо. Начин на приготвяне: Поничките се потапят първо в брашно, след това в яйца, напояват се добре и накрая в галета.
Така приготвените понички се пържат директно в добре загрято олио в тиган, докато покафенеят от двете страни след няколко минути.
Когато поничките се изпържат, извадете ги и ги сложете в чиния със салфетка, за да се отцеди излишната мазнина, след което ги сервирайте.
Да ви е сладко!