Тази версия на прочутото Тирамису ще ви остави буквално без дъх от вкус и нови усещания. Едновременно хрупкаво и пухкаво, целувченото Тирамису е неочаквано добра комбинация от два любими десерта.
Целувчено Тирамису
Продукти:
4 белтъка
250 гр. пудра захар
2 ч.л. кафе (фино смляно в кафемелачка)
2 ч.л. инстантен горещ шоколад (на прах)
щипка сол
2 ч.л. царевично нишесте
1 с.л. оцет (или лимонов сок)
какао - за поръсване
сметана за разбиване
Приготвяне:
1. Смесете пудрата захар със смляното кафе и разтворимия шоколад.
2. Разбийте белтъците с щипка сол с миксер на най-ниската скорост, докато обемът им се увеличи 3-4 пъти.
3. Запонете постепенно да добавяте сместа с пудра захар - по 1 супена лъжица.
4. Разбийте белтъците до стабилни върхове и блясък, добавете нишестето и оцета (лимона) минута преди края на разбиването.
5. На хартия за печене нарисувайте кръг с диаметър 22 см. Изсипете разбитите белтъци в центъра на кръга и внимателно го запълнете.
6. Загрейте фурната на 180 градуса.
7. Поставете тавичката с целувченото тесто във фурната и веднага намалете температурата на 150 градуса. Печете блата за около 1 час. Целувченият блат трябва да е хрупкав отвън и леко мек отвътре.
8. Оставете готовия меренг да се охлади през нощта във фурната с отворена врата.
9. На следващия ден разбийте охладената сметана, докато стане твърда, намажете я на дебел слой върху целувчения блат, а отгоре поръсете с какао през сито и охладете, преди да сервирате.
Препоръчваме да използвате само прясно смляно кафе, ако искате истински вкус на капучино.