Вкусна идея с патладжани , с която ще разнообразите лятното меню или пък ще посрещнете скъпи гости. Пълнените патладжани по нашата рецепта се приготвят пържени, но може да направите и по-здравословната версия на ястието - на фурна.
Цепнати пълнени патладжани
Продукти:
200 г кайма
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 чаена лъжичка сол
черен пипер, мащерка, червен пипер
1/2 супена лъжица брашно
3 супени лъжици олио
2 патладжана
1 супена лъжица сол
2 литра вода
олио за пържене
За соса:
2 супени лъжици доматено пюре
1/2 чаена лъжичка сол
1,5 чаши вода (300 ml)
Приготвяне:
Измийте патладжана, разрежете го на две по дължина. Нарежете диагонално на едната страна, след това на другата страна.
Направете същото с втория патладжан.
Накиснете половинките патладжани за 15 минути в 2 литра вода с 1 супена лъжица сол. След това изплакнете с течаща вода.
Към каймата добавете подправки, брашно, сол, 3 супени лъжици олио, настърган лук и пюре от чесън. Разбъркайте. Напълнете всяка страна на патладжана с пълнежа от месо през разрезите.
По желание изпържете патладжаните в голямо количество олио от двете страни до златисто-кафяво или ги поставете във фурната (35-45 минути) със соса от доматено пюре. Когато се пекат във фурната, може леко да намажете с олио горната част на патладжаните.
Ако решите да ги пържите, след това прехвърлете патладжаните в чист тиган, добавете доматеното пюре, водата и соления сос, покрийте, загрейте, намалете котлона и оставете да къкри още 25-30 минути.
Патладжаните могат да се сервират с всякаква гарнитура. Опитайте, наистина е вкусно и необичайно!
Да ви е сладко!