Тази рецепта за мариновани домати с копър и чесън е интересна с това, че зеленчуците не се слагат в буркан или друг съд, заедно с подправките, а на практика се пълнят с тях и после се заливат с топлата марината. Най-хубавата част е, че може да ги опитате още на следващия ден, без да чакате да се мариноват с дни.
Има няколко варианта как да нарежете доматите, за да ги напълните. Можете да ги цепнете на кръст (както направихме ние) или пък да отрежете капаче, да напълните и след това да го сложите обратно отгоре.
Пълнени мариновани домати
Продукти:
600 гр. дребни, добре узрели месести домати
1 средна глава чесън
1/2 люта чушка
6 зрънца черен пипер
2 дафинови листа
1 с.л. едрозърнеста сол
1 с.л. захар
2 с.л. оцет 9%
1 литър пречистена вода
1 ч.л. смлян кориандър
малка връзка пресен копър
Приготвяне:
Пълнените домати с билки и чесън трябва да се залеят с топла, но не вряла марината, с температура не по-висока от 40 градуса. Ако залеете доматите с гореща марината, кората им може да се спука и зеленчуците ще загубят формата и красивия си вид. Ето защо, първо пригответе маринатата и докато тя изстине, направете останалото.
В малка касерола или тенджера смесете сухите съставки: трапезна сол, смлян кориандър, бяла захар. Добавете дафиновия лист и зърната черен пипер. Залейте съставките с литър пречистена вода и поставете на огъня. Бъркайте, докато се загрява, така че захарта и солта да се разтворят напълно. Когато маринатата започне да ври, изключете котлона и добавете оцет към сместа. Разбъркайте и оставете маринатата да изстине.
Измийте и подсушете малка връзка копър. Нарежете я на ситно. Обелете чесъна. Прекарайте скилидките чесън през преса и смесете с нарязания копър.
Измийте и подсушете доматите. Изберете узрели и твърди домати без дефекти и вдлъбнатини. На върха на всеки домат с остър нож направете разрез във формата на кръст до около половината от домата.
Нарежете лютата чушка на тънки пръстени. Сега поставете пръстен люта чушка вътре във всеки домат. С чаена лъжичка сложете малко от сместа с копър и чесън вътре в домата. Поставете пълнените домати наопаки в тавичка или дълбок емайлиран съд (може и тенджера).
Когато маринатата се охлади достатъчно, внимателно залейте с нея пълнените домати. Покрийте ги с капак и ги поставете в хладилник за един ден.
След 24 часа доматите могат да бъдат дегустирани.