Меки и пухкави палачинки с кисело мляко , които някои наричат цигански палачинки . Те се приготвят бързо, остават меки дълго време, не абсорбират много растително масло, така че не са много мазни. Можете да ги приготвите просто така, без пълнеж или с произволен пълнеж по ваш вкус. Ето лесната рецепта за цигански палачинки за стотинки :
Цигански палачинки
Продукти:
500 мл кисело мляко
2 с.л.
800 гр. пресято брашно
щипка сол
2 с.л. захар
1 ч.л. сода
3 с.л. растително масло
1 яйце
За плънката: сирене, кашкавал, сладко по избор, течен шоколад...
Приготвяне:
Пресейте брашното и смесете малка част от него със содата, солта, захарта, яйцето, заквасената сметана, растителното масло.
Разбъркайте добре сместа, добавете киселото мляко и оставете на стайна температура.
Омесете тестото, като добавяте останалото брашно на порции. Тестото трябва да е меко и да не лепне, така че можете да използвате по-малко брашно, отколкото е посочено тук.
Поставете тестото в плик и оставете в хладилника за 30 минути.
Разделете тестото на порции, на малки топчета, разточете с точилка и ги изпържете в малко растително масло.
Ако правите палачинки с плънка, тогава поръсете тестото с малко брашно, разплескайте леко между дланите си, сложете плънката, завийте и разточете отново с точилка.
Използвайте пълнеж според възможностите или вкуса си, а можете да замените киселото мляко изцяло със заквасена сметана.
Да ви е сладко!