Фенолните съединения са вид антиоксиданти, открити в лимона , и са важни, защото поддържат здравословни нива на кръвното налягане, ендотелната функция и нивата на добрия LDL холестерол.
Ползите за здравето от лимона са достатъчна причина да включим този цитрусов плод колкото е възможно повече в ежедневната си диета, за да поддържаме добро здраве. Лимонът е цитрусов плод, известен със своя кисел, горчив вкус и ярко жълт цвят.
Най-важните ползи за здравето от лимона са поддържането на добро здраве
Лимонът е част от семейство Rutaceae заедно с други цитрусови плодове. Сред многобройните полезни ефекти на този кисел плод се открояват 4 най-важни ползи за здравето.
-
Помага за предотвратяване на камъни в бъбреците
Камъните в бъбреците са известни още като нефролитиаза. Това са твърди отлагания от минерали, които се натрупват в пикочните пътища и се образуват в бъбреците. Бъбречните камъни засягат около 10 процента от населението. Повишаването на нивото на слаба киселина, наречена цитрат, в урината и правенето на урината по-алкална може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците.
Лимоните съдържат форма на цитрат, наречена лимонена киселина, която помага за повишаване на нивата на цитрат в урината. Лимонената киселина се свързва с калция в урината, за да предотврати пренасищането на урината. Той също така се свързва с твърди минерални отлагания, наречени кристали на калциев оксалат, за да им попречи да растат и да образуват болезнени камъни в бъбреците.
Според Националната бъбречна фондация ежедневната консумация на 100 ml концентрат от лимонов сок, смесен с вода, може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците. Въпреки това, алкалният цитрат, като калиев цитрат, може да бъде по-добър, ако pH на урината е твърде кисело. Във всеки случай винаги е най-добре да се консултирате с лекар относно риска от камъни в бъбреците и най-добрите превантивни възможности.
-
Поддържа здравето на сърцето
Лимоните са богати на витамин С и други антиоксиданти, които поддържат здравето на сърцето. Консумацията на достатъчно витамин С предпазва клетките от увреждане, причинено от свободните радикали – силно нестабилни частици, които могат да увредят клетките, ако не бъдат неутрализирани. Това може да помогне за предотвратяване на атеросклероза (натрупване на плаки в артериите), състояние, което увеличава риска от инфаркт и инсулт.
Фенолните съединения са вид антиоксиданти, намиращи се в лимоните, и поддържат здравословно кръвно налягане, ендотелна функция и нива на холестерола на липопротеините с ниска плътност (LDL). Ендотелната функция се отнася до това колко гладко протича кръвта през тялото. Хипертонията (високо кръвно налягане), високият LDL холестерол и намалената ендотелна функция увеличават риска от сърдечни заболявания. Голямо проучване от 2017 г. установи, че по-високият прием на плодове и зеленчуци е свързан с намален риск от сърдечно-съдови заболявания, рак и обща смъртност (риск от смърт по каквато и да е причина).
-
Подобрява усвояването на желязото
Един лимон съдържа повече от 30 процента от дневната стойност на витамин С, който е важен за усвояването на желязото, както и за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Помага ни да усвояваме по-добре нехем желязото, което се намира в растенията и храните, обогатени с желязо, като хляб и зърнени храни.
Комбинирането на богати на желязо хранителни източници с витамин С ни помага да го усвоим по-ефективно. Това може да бъде особено полезно, ако човек е веган или вегетарианец и основно консумира нехем желязо, намиращо се в растителни храни. Витамин С може да предотврати желязодефицитна анемия, състояние, което възниква, когато тялото няма достатъчно желязо, за да произвежда хемоглобин, протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислорода в тялото.
-
Предотвратява увреждане на клетките
Антиоксидантите в лимона предотвратяват увреждането на клетките, свързано със здравословни състояния като сърдечно-съдови заболявания, хронично бъбречно заболяване, рак и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). ХОББ е група от хронични, прогресиращи белодробни заболявания, които ограничават въздушния поток към белите дробове и причиняват задух.
Многобройни проучвания показват, че цитрусовите плодове са богати на антиоксиданти, присъстващи в сока и "месестата част", но последните изследвания показват, че цитрусовите кори съдържат още по-големи количества полезни за здравето антиоксиданти.