2 портокала
2 розов грейпфрут
2 жълт грейпфрут
2 мандарини или клементини
1 с.л. ванилена захар или мед
2 ч.л. вода от портокалов цвят (или розова вода)
1 с.л. мед, затоплен
1 с.л. листенца прясна мента
Измийте и подсушете плодовете. Пригответе голяма дъска за рязане, остър нож и купа за кората на плодовете. Отрежете двата края на плодовете и с помощта на ножа отрежете кората, като придържате плода изправен, а с ножа белите внимателно кората резен по резен, така че да не прорязвате вътрешността. Обработете така всички плодове и ги нарежете на тънки резени.
Върху голямо плато подредете плодовете по цветове, така че да се застъпват (като керемиди).
В малка купа разбъркайте портокаловата (розовата) вода с меда и ванилената захар, докато захарта се разтвори. С малка лъжичка поръсете получения сос навсякъде върху подредените на пластове плодове.
Нарежете на ситно ментовите листа - запазете няколко цели за украса - и ги поръсете върху салатата.
Поднесете веднага!