Оказва се, че този сладък продукт трябва да се обработва по специален начин, за да не загуби вкуса си.
Сигурно се питате: какви пък толкова могат да бъдат особеностите на съхранението и методите на консумация на шоколад? Тук всичко е лесно - купуваме това, което ни хареса, слагаме го на масата или в хладилника, ядем го когато и както искаме. Но всичко не е толкова просто. Експертите по хранене намират интересни особености дори в този наглед елементарен процес - а обикновените хора не подозират за тях.
Така наскоро британският диетолог Натали Алибранди заяви по телевизията, че много хора правят грешки при боравенето с шоколада . И основно те се отнасят до неговото съхранение и консумация . Нека поговорим за това по-подробно.
Всички съхраняваме шоколад погрешно
Къде можете да съхранявате шоколад? Да, какво значение има? Мнозина не обръщат внимание на този факт. Носят блокче шоколад у дома и го слагат например в хладилника. И ето тук е първата голяма грешка. Не дръжте шоколада в хладилника!
Според Натали там има твърде високо ниво на влажност за този продукт. Експертът отбеляза, че оптималната температура за съхранение на шоколад - 18 градуса - очевидно това не е температурата на хладилника.
Ако съхранявате продукта при по-ниска температура, той може да промени вкуса си, захарта, окисляването и абсорбирането на миризми от други продукти, което също ще се отрази негативно на качеството на блокчето.
Очевиден знак, че шоколадът не е бил съхраняван правилно, е липсата на характерното "щракване", когато парчетата се отчупят от блокчето. Освен това продуктът ще се разтопи твърде бързо или ще има ронлива текстура.
Алибранди обяви резултатите от проучване сред жителите на Великобритания. Оказа се, че 78% от хората съхраняват шоколад в хладилника. Разочароващо число.
Ние ядем шоколад погрешно
Възможно ли е? Както подчертава Натали, шоколадът е сложно и многостранно лакомство. Трябва да се консумира правилно. Според експерта шоколадът не трябва да се дъвче . Струва си да го поставите в устата си и просто да оставите продукта да се разтопи там, за да го усетят вкусовите ви рецептори в най-голяма степен.
Оказва се, че и това правим погрешно. Натали вярва, че на шоколада трябва да се наслаждавате като на бутилка скъпа напитка. Ако това не бъде направено, вкусът на продукта просто няма да може да се разкрие както трябва.