Този трик е доста стар, но е издържал безпощадния тест на времето, при това с отлична оценка. Може да ви се стори много странен.
Като добавите към него съвсем малко водка – това е дългогодишна тайна на не една и две домакини. Алкохолът в тестото помага за разслояването му и получаване на мехурчета при печенето. Самата водка пък би могла да накара всяко тесто да набухне – както такова с мая, така и безквасно. По този метод тестото става поресто и трае по-дълго. Колкото до миризмата на алкохол – не се притеснявайте въобще. Тя, както и самият алкохол се изпаряват при печенето и изчезват напълно. Тоест печивото е подходящо и за деца
Какво обаче е нужно, за да омесите тесто с водка?
Трябва да знаете за няколко особености при подготовката му. Количеството на добавения алкохол в тестото зависи от вас, но не бива да преминава следните граници – между 1 чаена и 1 супена лъжица на един килограм тесто. При замесване на тестото е хубаво всички съставки да са със стайна температура.
Когато ще месите тестото прибавете водката към течните съставки и разбъркайте добре, а чак след това сипете и брашното. Готовото е тесто е добре да поставите в голям съд под кърпа на топла място за поне два часа. Така с този прост и, признайте си, неподозиран трик, бихте могли да бъдете сигурни, че всичките ви печива – торти, палачинки, хлебчета, бисквити, ще бъдат на висота. Не му мислете – опитайте