Да държите бяло вино в хладилника и червено вино в шкафа са правила, които мнозина спазват, когато става дума за вино.
Но Хедър Муриело от Ню Йорк, експерт по алкохола, казва, че всъщност досега сме правили всичко погрешно. Тя твърди, че съществува т.нар.
„Охладете червените вина в хладилника за 20 минути преди сервиране, за да се освободят богатите вкусове, а белите вина оставете извън хладилника за 20 минути, за да разкрият пълния си аромат и силна киселинност“, каза Муриело, според Mirror.
Червените и белите вина се различават не само по цвят и сорт грозде, но и по цялостен състав. Това е така, защото те са направени по различен начин. Червеното е ферментирало с гроздови люспи и семки, докато бялото е предимно пресовано без тях.
Въпреки че това може да звучи като незначителна разлика, семената и ципите добавят цял набор от витамини и минерали към червеното вино, които бялото вино просто няма. Това включва около един процент витамин К и три процента витамин В2. Червените вина също имат повече танини, химическо съединение, често срещано в растенията, което може да придаде на напитката горчив вкус или усещане за сухота.
Прекалено дългото охлаждане на виното може да повлияе на структурата на танините и на свой ред да направи горчивината им по-изразена, което често е по-малко желателно, когато е екстремно. Точно затова си струва да опитате правилото "20/20".