Моята скъпа свекърва абсолютно обича домашните партита. Виждате ли, тя е Лъв , обича да бъде в светлината на прожекторите. И за да не я похвалят гостите за красивите й очи, тя се опитва да ги изненада с кулинарните способности и таланти на домакинята. Едва наскоро свекърва ми ме научи как правилно да сервирам плодове, когато празнувахме в средата на лятото на нейната вила.
Никога не бих си помислил, че правилното сервиране на плодове е истинска наука. Но, от друга страна, разбира се, разбрах, че отхапването на банан или ябълка както правим всички е безумие според етикета, дъвченето силно и изливането на сок по брадичката също е погрешно. За свой срам, преди не бях запозната с етикета на масата . За щастие, никога не е късно да научите нещо!
Пъпеш и диня
И двата летни фаворита се сервират нарязани на четвъртинки заедно с кората. Плодът от пъпеш и диня се яде с вилица, като се нарязва на парченца. Но понякога домакините разделят пулпата на кубчета. В този случай костилките трябва да бъдат отстранени предварително.
Череши и вишни
Подобно на гроздето, тези плодове се консумират с ръка. В този случай костилките трябва внимателно да се изплюят в салфетка, навита в юмрука ви. Поставете я на ръба на чиния и ако е възможно, я изхвърлете в кошчето. Категорично е невъзможно да плюете костилките в чаша, както всъщност правим всички
Гроздето се сервира в общ съд, разделяйки гроздовете на по-малки (10-15 плодове на грозд). Те се ядат грозде с ръце, което ни радва.
Грейпфрут и други големи цитрусови плодове
Големите цитруси се сервират, като се разрязват наполовина. В този случай е важно разрезът да отвори достъп до всички филийки на грейпфрута. Лакомството се яде с лъжица (или чаена лъжичка, или специална). Поставете кората и ямките на ръба на чинията.
Сливи и кайсии
Обичайно е също да се сервират тези плодове цели на масата. За разлика от ябълките и бананите, сливите и кайсии могат да се отхапят от цялото. Но е по -добре слива да се раздели наполовина, да се отстрани костилката до ръба на чинията и плодовете да се изядат наполовина.
Ананас
Няма строги ограничения за това как да сервирате ананас. Следователно домакините могат да проявят въображение и да изненадат гостите със смешната си форма . Но гостите вземат ананаса с вилица за десерт и го нарязват на по -малки парчета, за да не пръскат по масата
Ябълки, круши и праскови
И ябълката, и крушата, и прасковата се сервират по подобен начин. Първо разделете плодовете на филийки. Ядрото или костта се отстраняват, кората, ако желаете, също се отстранява. Такива плодове се консумират с вилица и нож, като се нарязват на по -малки парчета.
Банан
Обичайно е да поставите банан на масата обелен и нарязан на малки кръгчета. Но ако откриете само банан в кората, обелете го с вилица и нож. Първо отделете краищата с нож. След това изрежете по дължината на банана. След това "отворете" кората, нарязайте пулпата на парчета.
Киви
Подобно на доматите, кивито е обичайно да се нарязва на филийки. Те се сервират на обща чиния заедно с други нарязани плодове. Не белете кивито, преди да го нарежете. Това се прави от самия гост с помощта на десертна вилица и нож.
Райска ябълка
Райска ябълка се сервира на масата под формата на цъфнало цвете. За да направите това, сложете Райска ябълка на дръжката, нарязайте пулпата почти до самия край на 4 филийки. Гостът може да вземе част за себе си, като я отдели с нож. Между другото, ако райската ябълка е от твърди сортове, като ябълки, те се сервират нарязани на филийки. Но в същото време самият гост премахва кожата по желание.
Тази информация беше ли ви полезна или преди това знаехте как правилно да сервирате плодове на масата? Кажете ни, под каква форма обикновено сервирате диня и пъпеш на гостите? Ще се радваме да научим за вашия опит и предпочитания!