Цяла година не съм включвала котлона да готвя месо: Баба ме научи да го готвя така, че месото става меко като локум

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Цяла година не съм включвала котлона да готвя месо: Баба ме научи да го готвя така, че месото става меко като локум
Цяла година не съм включвала котлона да готвя месо: Баба ме научи да го готвя така, че месото...
50084
Източник: За Жената
Цяла година не съм включвала котлона да готвя месо: Баба ме научи да го готвя така, че месото става меко като локум
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Баба ми ме научи как да консервирам месо, но и други храни и да ги съхранявам цяла година извън хладилника, което означава голяма икономия на електроенергия. Рецептата е много проста и си струва буквално колкото злато.

Месото се съхранява в буркан както другата зимнина, която се приготвя през есента.

месо в буркани

Снимка: YouTube

Можете да го приготвите по всяко време на годината, тоест когато имате време и материал за това и така цяла година имате сготвено, консервирано месо и готов обяд от буркан. Можете да запазите само месото, но можете и да го комбинирате със зеленчуци, за да получите разнообразие от вкусни ястия за цялата година.

готвено месо буркан

Снимка: YouTube

Срокът на годност на така приготвеното месо не е точно известен, защото винаги се изяжда само за няколко месеца, но ако случайно попаднете на буркан с изтекъл срок на годност и след година-две, месото ви е вкусно, сякаш сега сте го го сготвили. Единственото, което е необходимо, е да се поддържа на постоянна температура, на тъмно, за предпочитане в мазето.

Храната, приготвена по този начин, е не само по-вкусна от традиционното готвене, тъй като съставките се приготвят със собствен вкус, но също така е отлична процедура, когато трябва да вземете храна, когато отивате на път или на почивка, или когато нямате достатъчно време за готвене от заетост с други задължения. Ето какво ви трябва по рецептата на Таня за Готвено месо в буркани :

Готвено месо в буркани

Продукти: 

  • 1 кг месо (свинска плешка, но може и всякакво)
  • 2 големи глави лук
  • 3 големи моркова
  • 3 големи картофа

Подправки:

  • 2 малки лъжички сол
  • 1 пълна малка лъжичка суха зеленчукова подправка (вегета)
  • половин чаена лъжичка смлян черен пипер
  • 2 пълни малки лъжички червен пипер на прах

Във всеки буркан:

  • 2 чаени лъжички бял оцет 9%

Приготвяне: 

Нарежете месото на едри кубчета или по ваш вкус. Почистете лука, след което го нарежете на полумесеци. Обелете морковите и ги нарежете на тънки кръгчета с размер 2-3 мм. Картофите се обелват, измиват добре и се нарязват на едри кубчета.

заготовка месо

Снимка: YouTube

Към месото се добавят две чаени лъжички сол, една чаена лъжичка смес от подправки (вегета), малко черен пипер, две чаени лъжички червен пипер на прах, след което всичко се разбърква добре, за да се разпределят равномерно подправките (най-добре на ръка). Бурканите, които ще използвате за консервиране, трябва да се стерилизират във фурната за 15 минути на 100 градуса.

месо с подправки

Снимка: YouTube

След това започнете да пълните бурканите, т.е. редувайки месото и зеленчуците. На дъното на всеки буркан първо сложете шепа лук, а след това месо. Докато редите, натиснете леко, за да се разпределят съставките в буркана и да няма празни места.

редене месо в буркани

Снимка: YouTube

Върху месото се поставя един морков, след това отново месо, след това картофи и накрая се завършва с месо. Не пълнете буркана до горе, оставете два пръста място под капака. Поставете две чаени лъжички 9% бял оцет във всеки буркан, след това потопете салфетка в оцета и избършете горната част на всеки буркан, за да премахнете остатъците от храна.

оцет в бурканите

Снимка: YouTube

Не наливайте допълнително течност в бурканите, защото месото ще си пусне сока. Затворете бурканите с чисти и нови капаци. В голяма и широка тенджера сложете на дъното кухненска памучна кърпа, след което наредете вътре бурканите.

Налива се вода до върха на бурканите (1-2 см под капачките). Сложете тенджерата на огъня, похлупете, след като заври, намалете температурата и варете 3 часа. След това ги извадете и ги оставете да изстинат, след което ги приберете на тъмно и хладно място.

готвено месо в буркани

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft