1 бр. кисела зелка
1 глава лук
100 г сланина или бекон
2-3 с.л. олио или мас
1/3 ч.ч. ориз
600-700 г кайма
сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. червен пипер
няколко маслини по желание
Ситно нарязаните лук и сланина се запържват в олиото. Добавя се оризът и се запържва до стъклено. Залива се с 1/3 ч.ч. топла вода, похлупва се и се оставя на слаб огън, докато оризът поеме течността. Прибавя се каймата и се бърка, докато месото побелее. Овкусява се с подправките.
Зелката се издълбава откъм кочана така, че да остане околовръст пласт от 2 см. Пълни се със сместа, покрива се със зелев лист. Зелката се увива с конец. Поставя се във висока тенджера върху ситно нарязано зеле (може да се покрие с тънки филийки пушена сланина или бекон) и се сипва чаша вода и чаша зелев сок. Вари се на тих огън.
Поднася се цяла (конците се махат) с нарязана туршия. При сервиране се реже на резени.
Вместо с кайма, тази рецепта може да се изпълни с нарязано обезкостено пилешко месо, позапържено с малко пушени гърди, глава лук и 2-3 с.л. ориз. Подправя се с няколко клонки ситно нарязан розмарин, черен пипер и вегета.