Майка ми често ни приготвяше домашна питка, а от останалото тесто умееше да прави най-лесните мекички . Домашните мекици са неустоима закуска и всеки край на България си има своята любима рецепта за тази вкусотия.
Съществуват различни техники за приготвянето им - с мая, с бакпулвер, сода, газирана вода... Днес обаче ще ви предложим една много лесна рецепта за постни мекици без мляко и яйца - евтина, бърза, а се получават наистина пухкави и сочни мекички.
Прости мекици без мляко и яйца
Продукти:
650-700 гр.
500 мл хладка вода
1 ч.л. захар
3-4 с.л. олио
8 гр. суха мая или 15-20 гр. прясна мая
1 ½ чаена лъжичка сол
олио за пържене
Приготвяне:
Обикновено за повечето тестени изделия е необходимо съставките да са със стайна температура, като това важи особено за яйцата, млякото и киселото мляко, които трябва да се извадят от хладилника поне 1 час преди приготвянето на самите изделия, но в този случай нямате нужда от подобно правило, защото в нашата рецепта няма млечни продукти и яйца. Всичко, което ви трябва, са 500 ml чиста вода със стайна температура.
Сложете маята (суха или прясна) в по-дълбок съд. Налейте отгоре 250 мл хладка вода, добавете 1 чаена лъжица захар и няколко лъжици брашно. Оставете за 10 минути на топло място без течение, за да се активира и шупне маята.
Останалата вода (250 мл) добавете към шупналата мая и постепенно добавете брашното. Заедно с брашното добавете на порции 3 супени лъжици олио и 1 1/2 чаена лъжичка сол. Тестото се разбърква с дървена лъжица, докато се получи смес малко по-гъста от тази за кекс.
Тестото трябва да е много меко, дори лепкаво (като на снимката). Накрая омесете тестото съвсем малко на ръка, за да сте сигурни, че всички съставки са равномерно разпределени и няма брашнени бучки.
Покрийте тестото с плик или прозрачно стреч фолио и оставете да втаса само веднъж, след което започнете да пържите меките. За пържене са достатъчни 300 мл олио, което трябва да загреете в по-дълбок съд на котлона.
Преди да оформите меките, които се разтягат с ръка, потопете ръцете си във вода и след това откъснете от тестото, което трябва да оформите на тънък кръг. Интересното в тази рецепта е, че никоя мекичка не е същата като предишната, нито като следващата, всички са подобни, но различни.
Така приготвените кръгчета тесто се запържват в олиото от двете страни, докато бухнат и покафенеят и добият златист цвят от двете страни. Като извадите мекиците от олиото, ги наредете в чиния със салфетка.
Ядат се топли.