Дюлята е дарът на есента, с който най-често приготвяме компоти и различни сладка и конфитюри. Тя е своего рода кръстоска между ябълка и круша - ако харесвате леко тръпчивия вкус на дюлята, то нашата рецепта за сладко от дюли със сигурност ще ви се понрави.
За разкош сме добавили към ароматните късчета дюля в захарен сироп и орехови ядки - така вкусът е още по-наситен и интензивен.
Чудно дюлево сладко с орехчета
Продукти:
1 кг дюли
1 кг захар
200 гр.орехи
Приготвяне:
Измийте, обелете дюлите, отстранете семената, след което ги нарежете на едри филийки. Тях може да настържете на едро ренде или да нарежете много ситно.
Сложете дюлята в дълбок съд (тенджера).
След това залейте плодовете със захарта и оставете за 1,5 часа - трябва да се отдели сокът. Ако е много малко, тогава трябва да добавите ½ чаша вода.
Сложете тенджерата с дюлите и захарта (и добавената вода) на слаб огън, оставете да заври, като разбърквате от време на време. Варете 5 минути, след това изключете печката, оставете дюлита в сиропа на стайна температура за 3-8 часа.
Възварете втори път сладкото на слаб огън, варете 10 минути, оставете отново 3-8 часа.
Междувременно обелете и натрошете орехите.
Когато сладкото кипне за трети път, добавете ядките и го варете за 15 минути, след което веднага го сложете в стерилизирани буркани, запечатайте със стерилни капаци, увийте ги с одеяло, оставете ги да изстинат.