„И вие ли умирате за порция вкусен домашен сладолед ?“, пита Божана, която представи тази невероятно добра рецепта, която просто няма недостатъци. Той е прост, вкусен, лесен за приготвяне, така че колкото и често да го приготвяте, никога няма да ви омръзне.
Класическите рецепти обикновено се приготвят с кондензирано мляко, което рядко се среща в магазините и за приготвянето му трябва да отделите допълнително време. Вторият най-често срещан вариант е този със сладкарска сметана, която, независимо с какво се комбинира, накрая надделява във вкуса.
Третият най-често срещан вариант за домашен сладолед е рецептата на базата на яйца, но и тук, както и в предишния случай, преобладава вкусът на яйцата и е малко по-трудно да се постигне кремообразна консистенция. В рецептата на Божана основната съставка е прясното мляко и сметана на прах, която можете да намерите във всеки магазин. Ето какво ви трябва:
Домашен сладолед - лесна и сполучлива рецепта
Продукти:
- 300 г суха сметана на прах
- приблизително 500 мл прясно мляко в зависимост от вида на сметаната, която ще използвате (добавете млякото според инструкциите на пакета)
- 300 мл кисело мляко
- 2 супени лъжици пудра захар (ако сметаната не съдържа захар или добавете на вкус)
И ОЩЕ:
- 200 гр. ягоди
- 2 супени лъжици какао (или 200 гр.
Приготвяне:
Първо пригответе плодовете, които ще използвате. Можете да използвате различни плодове по ваш вкус и дори замразени. В тази рецепта използвах ягоди: измийте ги, отстранете листенцата, след това ги нарежете и ги блендирайте. Получената смес трябва да е рядка.
Изсипете сметаната на прах в дълбока купа и добавете студеното мляко (винаги приготвяйте сметаната според инструкциите на пакетчето). Разбийте сметаната с миксер до получаване на фина, гъста и кремообразна смес.
Към разбитата сметана постепенно добавете 300 мл студено течно кисело мляко при непрекъснато разбиване с миксера. Това е основната смес. Разделете я на две, три или четири части, в зависимост от това колко вкуса искате да получите.
Ориентировъчно към една четвърт от сместа добавете 100 г от храната, с която искате да направите комбинацията. Разделих сместа на две части, за да получа една шоколадова и една плодова (с вкус на ягода).
В първата част добавих ягодите, а вие сложете плодовете по избор. Разбийте за кратко с миксер, за да стане гладка сместа. В зависимост от това дали разбитата сметана е сладка, но и от сладостта на плодовете се добавят две супени лъжици пудра захар или на вкус. Имайте предвид, че към киселите плодове трябва да се добавя повече захар.
Във втората част добавете две супени лъжици подсладено какао на прах или шоколад на прах. Разбийте за кратко с миксера, докато сместа стане гладка. По желание може да добавите шоколадови стърготини, трохи или капки.
Съхранявайте получените смеси в по-малки кутии с подходящ капак, или в по-голям съд. Украсете по желание с нарязани плодове и парченца шоколад, но не е задължително. Покрива се със стреч фолио, за да не хване кристали и се оставя във фризера за поне 4 часа.