Всички знаем колко много обичате кюфтета от тиквички и цяло лято им се наслаждавате, но ако ви кажем, че има още един вариант на това вкусно изкушение и то абсолютно конкурентно- кюфтета от патладжан. През лятото човек винаги иска лека храна , така че защо да не приготвяте ароматни и вкусни зеленчукови кюфтета вместо традиционите от кайма и тиквички
Днес сме ви приготвили тази рецепта за кюфтета от патладжан, които по никакъв начин не са по-лоши от месните или тези от тиквички, даже може би ще ви харесат повече. Те могат да бъдат сервирани както топли, така и студени и перфектно се комбинират с картофено пюре и доматена салата
Кюфтета от патладжани
СЪСТАВКИТЕ
1,5 кг патладжани
150 г кашкавал
150 г галета
100 грама хляб
подправки - на вкус
2 купчини магданоз
1 скилидка чесън
1 яйце
малко прясно мляко
200 г меко сирене (брънза или моцарела)
маслото за готвене и пържене
ПОДГОТОВКА
В тигана, изсипете малко масло и леко запържете патладжана. Добавете половин чаша вода. Покрийте ги с капак и задушете за 15-20 минути.
След това добавете 1 купчина ситно нарязан магданоз.
Поставете патладжаните в купа и го оставете да се охлади.
Осолете, добавете настъргания кашкавале, яйце, предварително накиснати в мляко хляб, галетата, магданоза нарязан на ситно, счукания чесън, черен пипер на вкус.
Разбъркайте получената смес с патладжан. Ако се окаже течна, добавете още брашно
Създайте топчета от пълнежа и поставете парчета меко сирене върху него.
Завъртете топката с пръсти, оформете кюфте
Оваляйте в брашно или галета.
Леко запържете в малко количество растително масло.
След това ги поставете в огнеупорен контейнер или само върху покрита чиния с лист за печене и ги изпратете за 10-15 минути в предварително загрята до 180 градусова фурна. Печете до появата на златиста коричка.
Опитайте се да приготвите тези зеленчукови кюфтета , може би ще ви харесат дори повече от традиционните . Харесва ли ви рецептата? След това разкажете за това на вашите приятели и приятелки!