За марципана:
70 грама смлени бадеми
50 грама пудра захар
1 белтък
1 ч.л. бадемов екстракт
За шоколадовото тесто:
малко масло за намазване на формичките
100 гр. солено масло
100 гр. шоколад за готвене, нарязан
2 цели яйца
1 жълтък
50 гр. захар
50 гр. кафява захар
70 гр. смлени бадеми
3 с.л. брашно
За марципана:
В малък съд смесете смлените бадеми и пудрата захар. Добавете белтъка и бадемовия екстракт (запазете жълтъка, т.к. ще ви потрябва). Омесете всичко добре, докато се получи твърдо тесто.
За шоколадовото тесто:
Загрейте фурната на 170 градуса.
Намажете 12 формички за мъфини/кексчета с масло.
В малка тенджерка на ниска температура разтопете соленото масло. Дръпнете от котлона и добавете нарязания шоколад, след което объркайте добре, докато шоколадът се разтопи и сместа стане еднородна. Оставете да се охлади настрана.
В голям съд с миксер разбийте добре двете яйца и жълтъка от третото. Постепенно добавете двата вида захар и продължете да биете, докато сместа стане много гъста и светла.
С голяма метална лъжица внимателно добавете смлените бадеми и брашното и разбъркайте. Накрая прибавете охладената шоколадова смес и разбъркайте, колкото да се съединят двете смеси.
С лъжица напълнете формичките до половина с тестото, а след това в средата на тестото във всяка формичка поставете по една лъжичка от сместа с марципан.
Върху марципана сложете още малко от шоколадовото тесто и печете 15-20 минути, като пробвате със суха клечица.
Охладените кексчета поръсете с малко пудра захар. Поднесете с чаша ароматен чай.