Чалма-бюрек - зад това интересно име се крие вкусна и ароматна баница с месо, любима на турците и всички балканци. Това е едно от онези ястия, което ви печел още с първата хапка! Името, естествено, идва от приликата на готовите банички с турска чалма.
Чалма-бюрек
Продукти:
За тестото:
- 800 г универсално брашно
- 1 чаена лъжичка суха мая (5 г)
- 1 чаена лъжичка сол (6 г)
- 500 мл мляко
За плънката:
- 500 г кайма
- 100 г лук
- сол, черен пипер
За намазване:
- малко масло, мляко, 1 жълтък
Приготвяне:
1. Замесете средно меко тесто от посочените съставки. Покрийте и оставете да почине за 10 минути.
Снимка: YouTube
2. Смесете каймата със ситно нарязания лук и подправете на вкус.
Снимка: YouTube
3. Разделете тестото на 4 части. оформете на топки, покрийте и оставете да почине за 10 минути.
4. Върху набрашнен плот разточете тестото на тънка кора.
Снимка: YouTube
5. Намажете повърхността с разтопено масло по цялата повърхност и разпределете една четвърт от плънката.
Снимка: YouTube
6. Завийте кората на руло. И след това на охлюв. Покрийте ги и ги оставете да починат 20 минути.
Снимка: YouTube
7. След изминалото време внимателно ги изравнете с длан, а след това и с точилка.
8. Подредете ги в тава, застлана с хартия и ги намажете с жълтък, в който сте добавили малко мляко.
Снимка: YouTube
9. Печете ги в предварително загрята фурна на 185 градуса, за 35-40 минути или докато се зачервят.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube