Чалма-бюрек: Баницата, която ще ви накара да хапвате още и още! Пригответе го като туркините по тази рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Чалма-бюрек: Баницата, която ще ви накара да хапвате още и още! Пригответе го като туркините по тази рецепта:
Чалма-бюрек: Баницата, която ще ви накара да хапвате още и още! Пригответе го като туркините по...
112684
Източник: За Жената
Чалма-бюрек: Баницата, която ще ви накара да хапвате още и още! Пригответе го като туркините по тази рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Чалма-бюрек - зад това интересно име се крие вкусна и ароматна баница с месо, любима на турците и всички балканци. Това е едно от онези ястия, което ви печел още с първата хапка! Името, естествено, идва от приликата на готовите банички с турска чалма.

Опитайте уникалната рецепта, като я приготвите точно както правят турските домакини. Ето какво ви трябва:

Чалма-бюрек

Продукти:

За тестото:

  • 800 г универсално брашно
  • 1 чаена лъжичка суха мая (5 г)
  • 1 чаена лъжичка сол (6 г)
  • 500 мл мляко

За плънката:

  • 500 г кайма
  • 100 г лук
  • сол, черен пипер

За намазване:

  • малко масло, мляко, 1 жълтък

Приготвяне:

1. Замесете средно меко тесто от посочените съставки. Покрийте и оставете да почине за 10 минути.

тесто бюрек

Снимка: YouTube

2. Смесете каймата със ситно нарязания лук и подправете на вкус.

кайма за бюрек

Снимка: YouTube

3. Разделете тестото на 4 части. оформете на топки, покрийте и оставете да почине за 10 минути.

4. Върху набрашнен плот разточете тестото на тънка кора.

топки тесто

Снимка: YouTube

5. Намажете повърхността с разтопено масло по цялата повърхност и разпределете една четвърт от плънката.

разточено тесто баница

Снимка: YouTube

6. Завийте кората на руло. И след това на охлюв. Покрийте ги и ги оставете да починат 20 минути.

кора на охлюв

Снимка: YouTube

7. След изминалото време внимателно ги изравнете с длан, а след това и с точилка.

8. Подредете ги в тава, застлана с хартия и ги намажете с жълтък, в който сте добавили малко мляко.

жълтък върху тестото

Снимка: YouTube

9. Печете ги в предварително загрята фурна на 185 градуса, за 35-40 минути или докато се зачервят. 

чалма бюрек

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

тюрбан бюрек

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft