Лукът е богат източник на калций, фосфор и аскорбинова киселина, т.е. витамин С, както и сяра, заедно с неговите съединения, които са отговорни за неприятната миризма.
Знаете ли, че ако ядете, така че макар и само да помиришете лук, ще облекчите простудата и възпалението на гърлото? Този зеленчук е добър и за профилактика на атеросклероза, коронарни сърдечни заболявания, диабет и астма. Червеният лук има антисептично и противовъзпалително действие, намалява холестерола и предотвратява съсирването на кръвта. За него се смята, че дори намалява шансовете за заболяване от рак.
Полза за сърдечно-съдовата система
Има доказателства, че серните съединения, с които изобилства лукът, действат срещу съсирване на кръвта и предотвратяват неговото натрупването на стените на кръвоносните съдове. Тези съединения могат да намалят нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта, както и да подобрят функцията на клетъчната мембрана в червените кръвни телца, а ако често консумирате лук, същите ще допринесат за намаляване на шансовете за сърдечен удар. Флавоноидите в лук допълнително подобряват това действие, но е важно да пиете свеж .
Укрепва костите и съединителната тъкан
Проведени изследвания показват, че лукът може да увеличи плътността на костите , което е от особена полза за жените в менопауза , когато тя плътност започва значително да спада.
Освен това, има доказателства, че жените, които след менопауза ежедневно ядат лук, имат по-малък риск от счупване на костите. Тези, които консумирали много рядко - веднъж месечно или по-рядко, не са имали голяма полза .
Също така, голямата представителство на сяра пряко засяга съединителната тъкан , тъй като сярата е необходима за неговото формиране.