Днес имаме специална рецепта за вас- любимата на редица поколения. Тутманикът е нежно печиво, толкова меко и пухкаво, че е трудно да не се изкушите. Рецептата е проста, особено за начинаещи домакини. Даваме 100% гаранция за успеха й.
Тутманикът има неутрален вкус и какво може самичък да го консумирате, така може и с мляко, чай, кафе и каквото си пожелаете.
съставки
Пшенично брашно 300 g
прясно мляко 100 ml
вода 100 ml
сол 0,5 ч. Л.
захар 1супена лъжица
Слънчогледово масло 2 супени лъжици
Суха мая 1 ч. Л.
Яйце 1 брой
кисело мляко 100 ml
подготовка
В дълбока купа пресейте брашното, смесете го със сухата мая, захарта и солта. Изсипете в сухата смес слънчогледовото масло, топлото мляко и водата. Замесете меко тесто, прехвърлете го в купа, покрийте и оставете да се нагрее за 30–45 минути.
Замесете тестото на набрашнена повърхност. Разделете на 10–12 равни части. Придайте на всяко парче закръглена форма както е показано на снимката
Покрийте дъното и страните на форма с диаметър 20–25 cm с хартия за печене. Сложете кифличте близо една до друга. Покрийте формата с кърпа и оставете за още 20 минути. През това време, загрейте фурната до 180 градуса
Смесете киселото мляко с яйцето, леко го разбъркайте. Изсипете върху тестото и изпратете формата във фурната за 25-30 минути. Когато готовият хляб се охлади леко, внимателно го извадете от тавичката
Надяваме се да споделите рецептата с приятели.