Великолепен сладкиш с наситен шоколадов вкус и интересна визия. Изключително лесен и бърз, като основа ви трябват 1 чаша грис и 2 чаши кисело мляко.
Сладкиш Черно и Бяло
Продукти:
- 1 чаша грис
- 1 чаша захар
- 2 чаши кисело мляко (леко хладко, не студено)
- 1/2 чаша олио
- 1 чаша брашно
- 1 малка чаена лъжичка бакпулвер или сода за хляб
- 2 супени лъжици какао на прах
- 2 супени лъжици брашно
Приготвяне:
Смесете една чаша грис и захар в дълбока купа, след това добавете киселото мляко, разбъркайте и оставете настрана за 15 минути, за да набъбне грисът.
След това добавете половин чаша олио и пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Разбийте добре с ръчна бъркалка, докато се разбият всички бучки и се получи хомогенна смес.
Разделете сместа на две равни части. В едната сложете две лъжици какао, а в другата две лъжици брашно. Смесете до гладкост.
Вземете форма или огнеупорен съд и го намажете само с растително масло (една супена лъжица е достатъчна). След това започнете последователно да гребете от тестото и да пълните формата, като редувате двете смеси.
Една супена лъжица бяла смес, след това една супена лъжица кафява смес и така до напълване. След това прокарайте дървена пръчица по повърхността, за да направите шарки.
Разклаща се и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути.
Извадете и оставете да изстине. След това го нарежете и поднесете, като по желание може да го поръсите с пудра захар.
Да ви е сладко!