За всички любители на сиропираните сладкиши имаме една бърза и много проста рецепта, с която можете да приготвите сочен и вкусен кекс, който се топи в устата.
Можете да го приготвите за празник, както са го приготвяли нашите баби, но можете да му се насладите по всяко време, защото е бърз и лесен. Ето какво ви трябва за невероятния Шербет-сладкиш с орехи :
Шербет-сладкиш с орехи
Продукти:
- 4 яйца
- 1 чаша прясно мляко
- 1 чаша олио
- 1 чаша грис
- 1 чаша брашно Т-400
- 2 чаши захар
- 2 чаши смлени орехи
- За измерване се използва чаша от 200 ml
ЗА СИРОПА:
- 600 мл вода (3 чаши)
- 2 чаши захар
- ½ лимон
Приготвяне:
Снимка: youtube
Първо направете сиропа, за да изстине, докато приготвяте сладкиша.
Смесете водата и захарта, след което сложете на огъня да заври.
Снимка: youtube
Веднага включете фурната да загрява на 180 градуса, защото тестото за кекса се приготвя много бързо.
Разбийте яйцата на пяна като постепенно добавяте захарта. Не е необходимо да разбивате с миксер, но ако ви е по-лесно използвайте него (аз разбивам с кухненска телена бъркалка).
Снимка: youtube
Снимка: youtube
В разбитите яйца първо добавете мокрите съставки (мляко и олио), а след това една по една всички сухи съставки (грис и брашно), след което разбийте, докато се съберат в еднородна смес без бучки.
Накрая добавете смлените ядки и разбъркайте още веднъж.
Снимка: youtube
Намаслете и набрашнете тава за печене с размери 36х23 см (може да е по-малка, ако искате по-висока торта или по-голяма за по-ниска), и изтръскайте излишното брашно. След това изсипете сместа в нея и я изпечете на 180-200 градуса за около 35 минути.
Снимка: youtube
След като извадите изпечения сладкиш от фурната, оставете го да почине за минута, след което внимателно го залейте с охладения сироп.
Снимка: youtube
Оставете да се охлади добре и да поеме сиропа, след което след няколко часа сервирайте.
Снимка: youtube
Най-добре е да оставите сладкиша в хладилник, за да се охлади преди сервиране.
Снимка: youtube
Да ви е сладко!