Всеки знае колко лечебен е джинджифилът и колко много ползи има, затова често е една от първите храни, към които посягаме, когато се разболеем. Малцина обаче знаят, че ползите от него са потвърдени от научни изследвания; едно от тях е изследване, публикувано на сайта на институцията „Национална медицинска библиотека“, най-голямата колекция от научни, биологични и медицински трудове.
Това проучване показва, че джинджифилът наистина има много ползи за здравето !
В лабораторни условия учените извличат гингерол от джинджифил, вещество, на което това растение дължи своя лютив вкус.
„Дори само 0,015 милиграма на литър дадоха положителен резултат“, казва известният руски хиропрактик и доктор по интегративна медицина Руслан Масгутов.
Участниците в проучването пият един литър чай от джинджифил на празен стомах в продължение на 60 минути.
Снимка: pixabay
„Оказа се, че лечебният ефект на корена се проявява след 30 до 60 минути. „Учените стигнаха до извода, че джинджифилът може да се използва за профилактика на някои вирусни инфекции и като средство за борба с тях“, подчерта лекарят.
Масгутов съветва джинджифилът да се използва като имуностимулатор в отговор на по-студеното време, когато вирусите са по-чести.