1 с.л. зехтин
110 гр. чоризо, нарязано първо на половинки, а след това - на резени (може да замените с македонска наденица или някакъв вид траен колбас с подправки)
1 малка глава лук, нарязана на малки кубчета
3-4 скилидки чесън, нарязан на ситно или смлян
1/4 чаша брашно
4 чаши прясно мляко (пълномаслено)
225 гр. добре узряло сирене чедър, настъргано
3 чаши броколи, сварени на пара до омекване и нарязани
1 ч.л. сол (приблизително)
Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете чоризото (колбаса) и го препържете за няколко минути, докато си пусне мазнината. Добавете вътре лука и чесъна и гответе още 3-5 минути. Поръсете брашното върху сместа и продължете да готвите минута-две, като разбърквате непрекъснато. Добавете млякото и разбийте, докато всичко се хомогенизира добре. Оставете млякото да закъкри, като продължавате с разбиването. Оставете да покъкри за около 3 минути, докато млякото започне да се сгъстява. Намалете температурата и разбъркайте вътре сиренето. Продължете да бъркате, докато се разтопи. Прибавете и броколите, подправете на вкус със сол и поднесете супата гореща.